MonPlaneta
El canvi climàtic empeny uns ocells nord-africans fins al sud d’Anglaterra
  • CA

Els abellerols, una espècie que normalment nidifica al nord d’Àfrica i el sud d’Europa, estan sent empesos cap al nord pel canvi climàtic, i la seva presència al sud d’Anglaterra és cada vegada menys rara. És el cas d’uns quants pollets d’aquesta espècie que han nascut a una pedrera a prop de la localitat de Trimingham, a Norfolk, segons un anunci de la Societat Reial per a la Protecció dels Ocells (RSPB per les seves sigles en anglès) de què s’ha fet ressò la BBC.

Per a la RSPB, aquests naixements són un “recordatori vívid” de la situació que estem vivint. A principis de juny, vuit abellerols van arribar a la pedrera, en una nova mostra de l’augment de nidificacions al nord de la seva àrea habitual que s’ha produit durant els darrers 20 anys, canvis, recorda l’organització, “portats pel nostre planeta sobreescalfant-se”.

Cada vegada hi ha més abellerols que fan els nius al nord de la seva àrea habitual | RSPB
Cada vegada hi ha més abellerols que fan els nius al nord de la seva àrea habitual | RSPB

Una espècie que cria en comunitat

Els abellerols, entre els quals hi havia dues parelles reproductores, van instal·lar-se a Trimingham. Com que aquesta espècie cria en comunitat els pollets, els altres quatre exemplars, probablement familiars seus, els van ajudar a l’hora d’excavar els nous i alimentar-se i també incubar els ous. Precisament va ser un augment de l’activitat a l’hora de dur menjar a un d’aquests nius que va servir com a indicador que hi havia pollets que estaven sent alimentats.

Nidificacions cada cop més freqüents

Els abelelrols són una espècie de colors brillants que rep el seu nom d’un dels seus principals aliments: les abelles. Tot i això, també s’alimenten d’altres insectes que cacen en ple vol, com ara espiadimonis. Durant els darrers 20 anys, s’han registrat sis intents de reproducció d’aquests animals al Regne Unit, una situació rara però que ha anat en augment.

Una parella d'abellerols | ACN
Una parella d’abellerols | ACN

Des d’un primer intent a Escòcia el 1920, no n’hi va haver cap altre fins el 1955, quan van néixer set polls a Anglaterra. Després, no es va identificar cap intent més fins l’any 2002 el primer dels sis registrats els darrers 20 anys. El darrer intent amb èxit abans d’aquest va tenir lloc a l’illa de Wight el 2014, mentre que el darrer infructuós va ser a Nottinghamshire el 2017.

Tot plegat, recorda el RSPB, és un advertiment que “els estius més càlids i secs i les temperatures extremes esdevindran la norma si no es prenen accions urgents per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle”, i que hi ha moltes espècies que s’estan movent cap al nord a causa de l’escalfament del planeta. En aquest sentit, els abellerols podrien ser “el canari de la mina de carbó”, conclouen.

Més notícies
Exemplar de trenca, l'ocell estepari més amenaçat a la península Ibèrica | Daniel Bastaja (CC)
La banda sonora de les aus, cada cop més silenciosa i menys variada
A banda del problema que suposa per sí sol, pot arribar a afectar la salut de les persones
Fratercula arctica | Jacob González-Solís
Creen una nova àrea protegida per a les aus marines de l’Atlàntic Nord
És la primera vegada cop que es designa una àrea marina protegida partint de les dades científiques d'un equip internacional
L'illa de Borneo coberta per la boira
Els ocells terrestres d’una de les àrees amb més biodiversitat del món estan en perill
L'acorralament en reserves naturals a causa de la destrucció dels seus hàbitats és un gran risc per a moltes espècies del sud-est asiàtic
Finca gestionada amb finalitats ambientals | Santi Mañosa / UB
Les mesures de gestió milloren la conservació de les aus estepàries de la plana de Lleida
El seguiment científic de les poblacions confirma que les actuacions de gestió que s’han impulsat estan donant els resultats esperats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa