Un mapa pioner al món dels arbres i els projectes d’energies renovables d’arreu del món, que fa servir la intel·ligència artificial (IA) generativa per millorar les imatges obtingudes per satèl·lit, ha estat presentat per l’institut de recerca fundat per Paul Allen, cofundador de Microsoft. És part d’una nova eina anomenada ‘Satlas‘, presentada en primícia a ‘The Verge’, que podria ajudar molt en la lluita contra el canvi climàtic.
L’algoritme ‘s’imagina’ els detalls
Satlas fa servir imatges per satèl·lit dels Sentinel-2 europeus, que donen una imatge borrosa del sòl, per afegir-hi detalls amb el que des de l’Institut Allen anomenen “Súper-Resolució”, que fa servir models d’aprenentatge profund per ‘imaginar-se’ com serien els edificis i generar imatges amb alta resolució. Actualment les dades s’actualitzen un cop al mes i el mapa inclou majoria del món, amb l’excepció de l’Antàrtida i zones oceàniques molt allunyades de terra ferma.
El primer objectiu, el seguiment dels objectius climàtics i ambientals
De moment, Satlas se centra en els projectes d’energia renovable i la coberta arbòria del món, mostrant els canvis al llarg del temps en els boscos així com també les instal·lacions solars i els parcs eòlics terrestres i marins. Així, aquesta eina podria ser molt important per als legisladors que intentin complir els objectius climàtics i ambientals i a més, com diuen des de l’Institut Allen, mai una eina tan gran havia estat d’accés lliure per al gran públic.

Errades i ‘al·lucinacions’
Com és normal sent una de les primeres demostracions de la súper-resolució en un mapa global, hi ha algunes errades i “al·lucinacions” com anomenen a algunes errades curioses a l’hora de ‘pintar’ els edificis. Això podria deure’s a diferències en l’arquitectura entre països. Un altre error corrent, l’aparició de cotxes i vaixells allà on n’hi ‘hauria’ d’haver, probablement es basa en les imatges emprades per a entrenar l’algoritme.
Al cap i a la fi, per desenvolupar Satlas l’equip va haver d’etiquetar manualment a les imatges per satèl·lit 36.000 turbines eòliques, 7.000 plataformes eòliques marines, 4.000 centrals solars i 3.000 percentatges de coberta arbòria, per tal de permetre que els models d’aprenentatge profund poguessin començar a reconèixer-los per sí sols. Pel que fa a la resolució, se’ls van donar moltíssimes imatges en baixa resolució dels mateixos llocs preses en moments difernts, per tal que fessin una predicció dels detalls de les imatges en alta definició que genera.
L’eina continuarà creixent
En el futur l’Institut Allen expandirà Satlas perquè ofereixi altres tipus de mapes, com ara un que identifiqui quins tipus de conreus hi ha plantats arreu del món. L’objectiu és que sigui un model per fer un seguiment total del nostre planeta, que podria ser molt útil per estudiar els efectes del canvi climàtic i altres fenòmens d’interès.