MonPlaneta
Una IA crea un mapa dels arbres i els projectes de renovables de tot el món

Un mapa pioner al món dels arbres i els projectes d’energies renovables d’arreu del món, que fa servir la intel·ligència artificial (IA) generativa per millorar les imatges obtingudes per satèl·lit, ha estat presentat per l’institut de recerca fundat per Paul Allen, cofundador de Microsoft. És part d’una nova eina anomenada ‘Satlas‘, presentada en primícia a ‘The Verge’, que podria ajudar molt en la lluita contra el canvi climàtic.

L’algoritme ‘s’imagina’ els detalls

Satlas fa servir imatges per satèl·lit dels Sentinel-2 europeus, que donen una imatge borrosa del sòl, per afegir-hi detalls amb el que des de l’Institut Allen anomenen “Súper-Resolució”, que fa servir models d’aprenentatge profund per ‘imaginar-se’ com serien els edificis i generar imatges amb alta resolució. Actualment les dades s’actualitzen un cop al mes i el mapa inclou majoria del món, amb l’excepció de l’Antàrtida i zones oceàniques molt allunyades de terra ferma.

El primer objectiu, el seguiment dels objectius climàtics i ambientals

De moment, Satlas se centra en els projectes d’energia renovable i la coberta arbòria del món, mostrant els canvis al llarg del temps en els boscos així com també les instal·lacions solars i els parcs eòlics terrestres i marins. Així, aquesta eina podria ser molt important per als legisladors que intentin complir els objectius climàtics i ambientals i a més, com diuen des de l’Institut Allen, mai una eina tan gran havia estat d’accés lliure per al gran públic.

Satlas ha completat les imatges per satèl·lit simulant una resolució que no tenen | Allen Institute for IA
Satlas ha completat les imatges per satèl·lit simulant una resolució que no tenen | Allen Institute for IA

Errades i ‘al·lucinacions’

Com és normal sent una de les primeres demostracions de la súper-resolució en un mapa global, hi ha algunes errades i “al·lucinacions” com anomenen a algunes errades curioses a l’hora de ‘pintar’ els edificis. Això podria deure’s a diferències en l’arquitectura entre països. Un altre error corrent, l’aparició de cotxes i vaixells allà on n’hi ‘hauria’ d’haver, probablement es basa en les imatges emprades per a entrenar l’algoritme.

Al cap i a la fi, per desenvolupar Satlas l’equip va haver d’etiquetar manualment a les imatges per satèl·lit 36.000 turbines eòliques, 7.000 plataformes eòliques marines, 4.000 centrals solars i 3.000 percentatges de coberta arbòria, per tal de permetre que els models d’aprenentatge profund poguessin començar a reconèixer-los per sí sols. Pel que fa a la resolució, se’ls van donar moltíssimes imatges en baixa resolució dels mateixos llocs preses en moments difernts, per tal que fessin una predicció dels detalls de les imatges en alta definició que genera.

L’eina continuarà creixent

En el futur l’Institut Allen expandirà Satlas perquè ofereixi altres tipus de mapes, com ara un que identifiqui quins tipus de conreus hi ha plantats arreu del món. L’objectiu és que sigui un model per fer un seguiment total del nostre planeta, que podria ser molt útil per estudiar els efectes del canvi climàtic i altres fenòmens d’interès.

Més notícies
IBM i la NASA col·laboraran per processar i analitzar més ràpidament i millor les dades dels satèl·lits per tal de posar-los a disposició dels científics | NASA/JPL

La NASA i IBM s’alien per analitzar els efectes del canvi climàtic amb IA

Així es podrà analitzar el volum enorme de dades científiques de l'agència espacial nord-americana
Pikist

Un avenç en intel·ligència artificial podria ser l’inici d’una revolució mèdica sense precedents

El desenvolupament de nous medicaments és només una de les seves moltíssimes aplicacions
L'oceà Pacífic vist des de l'Estació Espacial Internacional | NASA

El carboni oceànic, el factor que pot disparar el canvi climàtic

L'UNESCO fa una crida a mantenir el que anomena "serveix oceànics claus" per evitar una catàstrofe
Stuart Russell en una imatge d'arxiu

Un expert en intel·ligència artificial la troba un “perill extrem”

Stuart Russell ho ha afirmat en una entrevista a la BBC com a ponent d'un cicle de conferències sobre la matèria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa