MonPlaneta
Greenpeace denuncia la UE per classificar les nuclears i el gas com a verds
  • CA

L’organització ecologista Greenpeace ha posat en marxa accions legals contra la Unió Europea per haver classificat l’energia nuclear i el gas com a energies verdes. En un comunicat que han fet públic aquest mateix dilluns, els ecologistes informen que han enviat una sol·licitud a la Comissió Europea instant-la a revisar la decisió.

Segons expliquen, la classificació de l’energia nuclear i el gas com a “energies verdes” viola la Llei Europea del Clima i les obligacions en matèria climàtica que can acordar els estats membres en signar l’Acord de París de 2015. Ara, la Comissió Europea té temps fins el febrer de 2023 per respondre als arguments de Greenpeace i, si ho creu convenient, fer-se en rere. Si l’executiu comunitari es manté en la seva decisió, Greenpeace ja ha anunciat que elevarà el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Edifici Berlaymont seu de la Comissió Europea a Brusel·les | ANC
L’edifici Berlaymont, seu de la Comissió Europea a Brusel·les | ACN

Una decisió “incompatible” amb les lleis de la UE

Una de les portaveus de l’associació, Ariadna Rodrigo, ha afirmat que l’etiqueta verda a aquestes energies no només és “falsa” sinó, a més, “incompatible amb les lleis climàtiques i mediambientals” de la mateixa Unió Europea. “El gas és la principal causa del caos climàtic i econòmic actual”, ha recordat, afegint que “encara no hi ha una solució pels residus nuclears i el risc d’accidents nuclears” és, diu, “massa gran per ignorar-lo”.

A més de tot això, Greenpeace afirma que se sent “indignada” perquè, al seu parer, “els principals causants del canvi climàtic” s’estan “aprofitant de la situació actual mentre hi ha famílies que estan patint”. “La Comissió Europea té un paper en tot això, i ara s’està embrutant les mans donant l’etiqueta de verda al gas i a les nuclears”, ha sentenciat Rodrigo. Pels ecologistes, l’única solució al problema actual és “accelerar la transició energètica basada en l’energia renovable i en l’estalvi d’energia” i, per tant, els recursos que aniran destinats a inversions en gas i nuclear haurien de servir per assolir aquest objectiu.

Més notícies
La central nuclear de Vandellós
Trencar el “tabú nuclear”, drecera polèmica contra el canvi climàtic
Davant la necessitat d'eliminar la dependència del carboni, alguns països confien en una energia que, a altres llocs, es considera gairebé un vestigi de la Guerra Freda
Representació d'un reactor modular petit sent transportat en camió | Agència Internacional de l'Energia Atòmica
El Regne Unit aposta per petits reactors nuclears per reduir emissions
Basats en els que fan servir els submarins, són molt més barats que les centrals convencionals
Interior del tokamak Alcator C-Mod de l'Institut Tecnològic de Massachusets (Estats Units)
Nou rècord de generació d’energia en un reactor de fusió nuclear
Aquest èxit posa aquesta font pràcticament il·limitada una mica més a prop de ser una realitat
Central nuclear | Maxpixel
La Xina construeix un reactor nuclear de tori, una promesa per a la descarbonització
Si les proves tenen èxit podria eliminar la dependència del carbó del país i exportar la tecnologia arreu del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa