MonPlaneta
Crearan un ‘camp’ d’algues gegantí per retirar CO2 de l’atmosfera

Un empresari britànic, John Auckland, vol crear un ‘camp’ d’algues enorme, de 55.000 quilòmetres quadrats, per tal de retirar CO2 de l’atmosfera. Segons explica la cadena també britànica BBC, Auckland vol tenir el seu projecte en marxa el 2026 i que, cada any, capturi milers de milions de tones de carboni des del bell mig de l’Atlàntic Sud, entre Àfrica i Amèrica del Sud.

Una nova idea en un sector en auge

Aquest projecte, tot i que d’unes proporcions descomunals, segueix la línia de tants i tants d’altres que, veient que ni la reducció d’emissions va prou ràpid ni probablement serà suficient per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic, cal retirar el carboni que ja hem abocat a l’atmosfera. Tot i que les propostes fetes fins ara són relativament petites, estan creixent ràpidament tant en volum com en ambició i diversificant-se enormement.

En aquest sentit Auckland afegeix una nova idea, l’ús dels sargassos, unes macroalgues que tenen la propietat d’absorbir molt diòxid de carboni. L’empresari, és clar, no ho fa per amor a l’art: amb la quantitat enorme de CO2 que podria retirar el seu ‘camp’, que ha batejat com a Seafields, podria vendre moltíssims crèdits de carboni a possibles clients o donar-los als seus inversors com a pagament per la seva contribució a fer realitat el projecte.

La ubicació planejada per a la gran plantació de sargassos | Seafields
La ubicació planejada per a la gran plantació de sargassos | Seafields

Una idea tan colossal com problemàtica

L’escala de tot plegat és realment gegantina, prou com perquè, a diferència de moltes iniciatives semblants, les xifres comencin a tenir sentit. Amb una capacitat teòrica de retirada de CO2 de 1.000 milions de tones anuals, suposaria un 2% de les emissions globals, un número que pot semblar petit però a què, fins ara, no s’havia apropat mai ningú. Els problemes, però, són múltiples. En primer lloc, els sargassos poden arribar a ser una alga molt molesta perquè, si mor i arriba a les platges, es podreix fent una pudor terrible, cosa que ha estat un malson durant anys a les zones turístiques de Mèxic i el Carib.

Per a tot plegat, Auckland afirma que té una solució. En primer lloc, tancar el seu ‘conreu’ als girs oceànics, enormes corrents marins que tenen la capacitat d’acumular matèria i que, de fet, són els mateixos que han format les enormes acumulacions de plàstic que hi ha al mar, com l‘Illa d’Escombraries del Pacífic. A més, com que aquests corrents tancats tenen aigües amb pocs nutrients a la superfície, qualsevol sargàs que s’escapés de la zona marcada moriria ràpidament.

Els sargassos podrien ser una gran ajuda per combatre l'escalfament global i un negoci molt lucratiu per a Auckland i els seus socis | Seafields
Els sargassos podrien ser una gran ajuda per combatre l’escalfament global i un negoci molt lucratiu per a Auckland i els seus socis | Seafields

I és que la idea d’Auckland és bombejar les aigües més profundes i més riques cap amunt en zones delimitades on els sargassos proliferarien en quantitats enormes però sense poder fugir. L’any vinent es posaran a prova totes aquestes idees en un test pilot. Si tot funciona, els resultats poden ser espectaculars perquè els sargassos tenen un creixement molt ràpid, tant que la seva biomassa es pot duplicar cada 10 dies.

Emmagatzematge permanent i senzill

Encara queda, és clar, la pregunta de què fer amb tota aquesta biomassa quan mori perquè, si no, l’espai que ocupa creixeria exponencialment. Doncs bé: la idea d’Auckland i els seus assessors és col·lectar els sargassos, fer-ne grans bales i enviar-les al fons del mar, on no hi ha oxigen, no es podriran i mantindran el carboni emmagatzemat durant centenars si no milers d’anys.

De moment caldrà esperar per veure què passa. Com en tota idea tan grossa com aquesta, la quantitat de coses que poden fallar és enorme i, per tant, fins que no s’hagi provat és millor no fer-se il·lusions.

Més notícies
Islàndia, actualment, té el projecte de captura de carboni de l'aire més gran del món | Orca

Cinc grans empreses globals anuncien una gran inversió en retirada de CO2

La iniciativa Frontier vol accelerar el desenvolupament de la tecnologia mitjançant la compra del carboni capturat
:  - Mobile
Els pollancres modificats genèticament es plantegen com una possible ajuda en la lluita contra el canvi climàtic | Pixnio

Creen arbres de creixement accelerat per retirar CO2 de l’atmosfera

Una companyia nord-americana ha modificat genèticament pollancres per combatre el canvi climàtic
:  - Mobile
El fitoplàncton és una part importantíssima del cicle del carboni tot i que molt sovint no es tingui en compte

El plàncton capturarà més CO2 a mesura que el món s’escalfi aquest segle

Els investigadors no tenen clar, però, que pot passar més endavant
:  - Mobile
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich

Captura i emmagatzematge de CO2 de l’aire, una esperança de futur

'The Conversation' va parlar amb un dels principals experts en aquest camp per conèixer millor aquesta tecnologia tan important
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa