MonPlaneta
Gran avenç en l’ús d’energia solar per convertir CO2 en combustible
  • CA

Un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Lund, a Suècia, ha fet un gran avenç en l’ús de l’energia del sol per transformar el diòxid de carboni en combustible. Aquest descobriment, que podria tenir una gran importància a l’hora de retirar gasos d’efecte hivernacle de l’atmosfera, ha estat presentat en un article a ‘Nature Communications’.

És prou sabut que l’energia solar que arriba a la Terra en una sola hora podria cobrir les necessitats energètiques de tota la humanitat durant un any. Utilitzar-la és un dels grans reptes del nostre temps per deixar d’emetre gasos d’efecte hivernacle però, a me´s, es podria fer servir per retirar aquests gasos i convertir-los en combustible o en altres productes químics, si més no en teoria. Aquí és on entra aquest estudi, que ha mostrat una possible manera de fer-ho.

CO2
CO2

L’estudi combina materials que absorbeix la llum solar i en fa servir l’energia per transformar el CO2, i amb un espectroscopi làser ultraràpid, han observat exactament com es produeix aquest procés. El material emprat un d’orgànic i porós anomenat COF, per les sigles en anglès d’entramat orgànic covalent. Aquest material absorbeix molt bé la llum solar i, afegint-hi el que s’anomena un complex catalític, es pot convertir diòxid de carboni en monòxid de carboni sense fer servir energia addicional.

Per a aquesta conversió, calen dos electrons. Quan els investigadors van descobrir que els fotons amb llum vermella creen electrons amb una vida llarga i molta energia, van provar de carregar el COF amb electrons per completar la reacció. Tot i que això pot semblar només una curiositat, continuar investigant en aquesta direcció pot tenir resultats espectaculars. una de les idees seria crear grans aparells que es puguin fer servir arreu del món i que, amb la llum del sol, absorbeixin el CO2 de l’atmosfera i el converteixin en altres compostos químics útils per a nosaltres, reduint la seva concentració i, per tant, l’efecte hivernacle que produeixen.

Més notícies
Parc eòlic marí
Capturar CO2 amb l’energia sobrant, una opció pels parcs eòlics marins
Un professor de Colúmbia detalla l'enorme potencial d'aquestes instal·lacions en la lluita contra l'escalfament global
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich
Captura i emmagatzematge de CO2 de l’aire, una esperança de futur
'The Conversation' va parlar amb un dels principals experts en aquest camp per conèixer millor aquesta tecnologia tan important
El Centre RIKEN per a la Ciència de Matèries Emergents | CEMS
Creen una esponja que pot capturar diòxid de carboni de l’atmosfera
Un cristall tou fet de molècules anomenades catenans, podria tenir aquesta entre les seves aplicacions
Emissions de diòxid de carboni | Pixabay
Reutilitzar el diòxid de carboni, essencial en la reducció d’emissions
El CO2 pot ser transformat en altres productes químics, tant capturant-lo quan s'emet com retirant-lo de l'atmosfera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa