MonPlaneta
Reutilitzar el diòxid de carboni, essencial en la reducció d’emissions

El diòxid de carboni, com és ben sabut, és el gas d’efecte hivernacle que més contribueix a l’escalfament del planeta. Tot i que és necessari per impedir que la Terra es converteixi en un planeta glaçat com Mart, en quantitats massa grans és una amenaça per a una gran part de la vida del nostre planeta, i és per això que reduir –o eliminar completament– les emissions d’origen humà és una prioritat absoluta. I tant del que produïm com del que ja és a l’atmosfera en podríem fer moltes coses, ajudant a mantenir el clima de la Terra i produïnt materials i combustibles amb alt valor afegit.

En un article ‘Applied Energy Materials’, un equip d’investigadors nord-americans explica com el CO2 es pot aïllar mitjançant reaccions químiques i transformar-lo en productes útils, donant un component de reciclatge al que, d’una altra manera, només seria emmagatzematge o retirada d’aquest gas. Hi ha una gran quantitat de productes derivats, com el monòxid de carboni, el metanol, el propanol l’etanol, que són molt útils i menys perillosos per al clima i per al medi ambient, i és per això que s’investiga si és possible fer aquestes transformacions de manera eficient i rendible.

Fàbrica de bioetanol  | Andy Beecroft (CC)
Fàbrica de bioetanol | Andy Beecroft (CC)

De fet, el diòxid de carboni es pot fer servir per elaborar medicines, en el cas del propanol, o combustibles, en el cas de l’etanol, una mostra clara de la seva versatilitat. Així, l’article recull tot tipus de mecanismes i processos mitjançant els quals el CO2 es pot reciclar, posant-se un altre cop a disposició de la indústria no com a gas sobrant, i un problema per al planeta, sinó com a matèria primera que es pot convertir productes molt més valuosos i menys nocius. Un camí que, juntament amb la reducció d’emissions, podria ser la clau d’un futur millor per a tots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa