MonPlaneta
Calculen quantes formigues hi ha al món
  • CA

Un estudi publicat aquest dilluns a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ ha calculat quantes formigues hi ha a la Terra. La xifra que en resulta és difícil d’imaginar: 20.000 bilions d’aquests insectes, és a dir, 20.000.000.000.000.000 formigues. Una quantitat immensament superior que la que afirmaven els càlculs fets anteriorment, que eren estimacions fetes a partir de dades limitades.

Un càlcul a partir de 450 estudis anteriors

En aquesta darrera recerca, els investigadors es van basar en una gran base de dades i mostres de la distribució de les formigues arreu del món. per crear-la, van identificar i analitzar més de 450 estudis sobre formigues, que incloïen més de 1.300 mostres poblacionals de diversos indrets del món, representant tots els continents i els principals entorns on viuen aquests insectes.

Les formigues legionàries són unes de les més conegudes, però n’hi ha moltíssimes més

Gràcies a les dades recollides i combinades, que cobreixen un període de 80 anys, fins i tot es van poder calcular les poblacions d’alguns tipus concrets de formigues en hàbitats diferents. De fet, estudiant les dades més a fons, també es podrien veure els canvis que s’han produït en la distribució de les formigues i veure, per exemple, quins canvis han tingut la desforestació o les pràctiques agrícoles en les poblacions d’aquests insectes.

Un 20% de la massa de tots els humans

Una dada curiosa extreta d’aquest mateix estudi és la biomassa total de totes les formigues del món. Segon afirmen els autors d’aquest estudi, totes les formigues del món pesen més que tots els ocells i mamífers del món que viuen en estat salvatge –és a dir, sense comptar les aus de corral i el bestiar– i aproximadament un 20% del que pesen tots els humans del món.

La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist
Una formiga agulla asiàtica, una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist

Una estimació “conservadora”

Malgrat aquestes xifres tan enormes, que deixen clar la importància de les formigues al nostre planeta, els mateixos investigadors responsables del càlcul afirmen que són estimacions “conservadores” perquè no van poder aconseguir totes les dades que volien per fer els seus càlculs. Per exemple, hi ha moltes formigues que viuen sota terra però hi ha molt poca literatura científica per calcular quantes són; i també hi ha formigues a les regions més al nord i més al sud de la Terra, però els estudis que se n’han fet són massa pocs per fer estimacions matemàtiques precises.

Així doncs, si 20.000 bilions de formigues ja són un número que costa de concebre, la quantitat real podria ser encara més alta.

Més notícies
La formiga agulla asiàtica és una espècie que pot dur molts problemes si es propaga per Europa | iNaturalist
Detectada a Europa una formiga invasora depredadora i verinosa
Gran preocupació per les altres formigues i també pels humans, ja que pot provocar reaccions al·lèrgiques greus
Harpegnathos saltator | Wikimedia Commons
Les formigues que lluiten per la corona
No només celebren "torneigs" per escollir la nova reina sinó que durant aquest procés, el cervell se'ls encongeix i després torna a créixer
[VÍDEO] L’espectacular assalt d’unes formigues legionàries a un vesper
Milers i milers d'individus formen una increïble estructura vivent per assaltar el seu objectiu i endur-se les larves que hi ha al seu interior
Formiga morta a una fulla amb el seu ocupant, Cordyceps unilateralis, creixent del seu interior
Control mental assassí: Cordyceps unilateralis
"Aquest matí, la nostra formiga assistirà al hackeig del seu programa genètic i no podrà evitar-ho."

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa