MonPlaneta
La concentració de CO2 a l’atmosfera ja és un 50% més elevada que abans de la Revolució Industrial
  • CA

El màxim anual de presència de diòxid de carboni a l’atmosfera va arribar, com sempre, el passat mes de maig, i es va situar en una nova xifra rècord: 419,1 parts per milió (ppm), segons ha anunciat l’Administracio Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units. Aquesta xifra no només és la més alta mai registrada sinó que, a més, ha assolit una altra fita preocupant: la presència de diòxid de carboni a l’atmosfera ja és un 50% més alta que abans que comencés la Revolució Industrial i la velocitat a què augmenta és cada cop més ràpida.

La institució nord-americana afirma que els nivells mitjans de CO2 a l’atmosfera el mes de maig eren, concretament, de 419,13ppm, cosa que suposa un increment d’1,82ppm en només un any i una diferència enorme respecte els nivells anteriors a 1850, que se situaven aproximadament en 280ppm. La concentració de diòxid de carboni atmosfèric considerada segura per a mantenir el planeta en les condicions de sempre, que és de 350ppm, es va superar fa molt de temps. Així doncs, i malgrat els advertiments i els esforços de moltíssimes persones, continua sent imperatiu prendre accions més dràstiques per reduir les nostres emissions de CO2 i, si el canvi climàtic ja és inevitable, almenys aconseguir limitar-lo el màxim possible i fer que la Terra sigui un lloc on es pugui viure en condicions.

Pixabay
La indústria és responsable de gran part de les emissions de CO2 | Pixabay

Per molt que la pandèmia va reduir les emissions dels transports, els viatges i la indústria de manera molt significativa, el canvi va ser massa petit i durant massa poc temps com perquè les concentracions de diòxid de carboni, que pot quedar-se a l’atmosfera durant 1.000 anys, variessin de manera significativa. De fet, el màxim anual ha arribat al mateix moment de sempre, just abans de l’arribada de la primavera a l’hemisferi nord, que marca el moment en què les plantes comencen a absorbir carboni de l’atmosfera per a les flors, les fulles, les llavors… però no prou com per compensar les nostres emissions, és clar. De fet, la mitjana d’augment a 10 anys del CO2 atmosfèric també ha incrementat, situant-se en 2,4ppm anuals.

Durant els darrers 42 anys, entre 1979 i 2021, la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera ha augmentat en 80 parts per milió. És el mateix augment que ens va fer sortir de la darrera glaciació tot i que, en aquell moment, els processos naturals de la Terra van trigar 6.000 anys a fer exactament el mateix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa