MonPlaneta
Afirmen que refredar els pols no només és possible sinó també barat
  • CA

Un equip d’investigadors afirma que refredar els pols per tal de contrarrestar l’escalfament global no només és possible sinó, a més, barat. En un article publicat a ‘Environmental Research Communications’, expliquen com escampar aerosols microscòpics a l’atmosfera, a més de 13.000 metres de distància, podria crear una mica d’ombra sobre l’Àrtic i l’Antàrtida i fer-hi baixar la temperatura de manera relativament senzilla i a baix cost.

Una flota per a tots dos hemisferis

Al seu article, els científics detallen un possible programa per fer servir avions a gran alçada per alliberar aquestes partícules a l’atmosfera, aproximadament a 60º de latitud nord i sud, perquè es dirigeixin cap als pols. Això s’hauria de fer cada estació, durant els dies llargs de la primavera i principis de l’estiu dels pols. Els investigadors fins i tot afirmen que la mateixa flota podria servir per a tots dos hemisferis, sent a un extrem o a l’altre del món segons l’estació de l’any.

Els grans avions de repostatge de combustible podrien servir per refredar els pols, segons aquest estudi | US Armed Forces / D.P.
Els grans avions de repostatge de combustible podrien servir per refredar els pols, segons aquest estudi | US Armed Forces / D.P.

La recerca fins i tot ha estudiat quins avions fer servir, concloent que els aparells existents per repostar combustible durant el vol no podrien fer el fet, però que uns 125 avions de disseny nou podrien fer el fet. En aquest supòsit, es podria aconseguir refredar les regions polars del món fins a 2ºC cada any, tornant les temperatures a les que hi havia abans de la Revolució Industrial.

Una solució temporal però potser necessària

Pel que fa al cost de l’operació, els seus càlculs el situen en uns 11.000 milions de dòlars cada any, una xifra que suposaria menys d’un 33% del que costaria refredar 2ºC tot el planeta i, creuen, una fracció petitíssima del que costaria assolir els objectius de reducció d’emissions. No obstant això, reconeixen que la mesura pot servir en un món que s’està escalfant ràpidament però suposen només “tractar un símptoma del canvi climàtic però no la malaltia subjacent”.

Imatge per ordinador dels canvis en les nevades a l'Antàrtida | NASA
Imatge per ordinador dels canvis en les nevades a l’Antàrtida | NASA

Refredar els pols, d’entrada, només protegiria el menys de l’1% de la població mundial que hi viu, encara que les latituds properes també haurien de veure com les seves temperatures baixen una mica. No obstant això, els científics també afirmen que fer-ho a les regions polars suposaria un risc directe molt menor per a la resta de la humanitat, en comparació amb un programa global, i que a més alentiria el desglaç i la pujada del nivell del mar. Això, és clar, sense oblidar que “qualsevol canvi intencionat del termòstat mundial seria d’interès comú” per a tothom.

Tot i que aquest estudi és petit, és sorprenent veure com s’està fent recerca per entendre els costos, beneficis i riscos d’emprendre intervencions climàtiques a gran escala i aporta coneixement sobre la possibilitat de dur-les a terme per frenar els efectes del canvi climàtic que, fins i tot si aturéssim les emissions demà, ja serien inevitables.

Més notícies
Els castors podrien ajudar a restaurar el bon estat d'alguns ecosistemes malmesos pel canvi climàtic
Els castors poden mitigar alguns efectes del canvi climàtic
Les seves construccions refreden la temperatura dels rius i augmenten l'emmagatzematge d'aigua
La glacera Petermann, a Grenlàndia, on les masses de gel estan desapareixent ràpidament | NASA
El gel ‘condemnat’ de Grenlàndia farà pujar 25 cm el nivell del mar
Un nou estudi ho considera inevitable, independentment de com evolucioni l'escalfament global
La glacera de Thwaites és coneguda com 'La Glacera del Judici Final' pels efectes que tindrà la seva desaparició | NASA
La “Glacera del Judici Final” de l’Antàrtida s’està aguantant “pels pèls”
Un nou estudi revela que podria desaparèixer ràpidament i fer pujar el nivell del mar uns quants pams
TRUEWORLD ha creat una eina que permet veure la previsió dels efectes del canvi climàtic a qualsevol indret del món
Europa es convertirà en un desert si la temperatura puja 4ºC
Els efectes a la Península Ibèrica i a les Illes Balears serien devastadors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa