El nostre planeta està entrant en un “territori desconegut de destrucció”. Així ha resumit la situació actual del canvi climàtic el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en un comunicat de premsa que ha acompanyat l’informe ‘United in Science’ de l’Organització Metorològica Mundial (WMO). Un document que vol llençar l’enèsim advertiment al món mentre les emissions de gasos d’efecte hivernacle no paren de pujar.
“Anem en la direcció equivocada”
“La ciència és unequívoca: anem en la direcció equivocada“, afirma l’informe, que recorda que les emissions d’enguany estan superant els nivells prepandèmics. Tot això malgrat que, com sabem, les conseqüències dels 1,2ºC d’escalfament de la Terra d’ençà de la Revolució Industrial s’estan notant i estan tenint “conseqüències terribles”: “Onades de calor a Europa. Inundacions colossals al Pakistan. Sequeres severes i prolongades a la Xina, la Banya d’Àfrica i els Estats Units. Són el preu de l’addicció de la humanitat als combustibles fòssils”, sentencia Guterres.

Una frenada a les emissions que sembla impossible
En una situació com aquesta, la majoria de la comunitat científica mundial afirma que les emissions de gasos d’efecte hivernacle haurien de desaparèixer pràcticament del tot durant les primeres dècades, i aquest procés no es pot dur a terme d’un dia per l’altre. Per limitar l’escalfament als 1,5ºC que establien els Acords de París de 2015, les emissions haurien de caure gairebé un 8% anual d’aquí al 2030, un fet que sembla pràcticament impossible que passi.
De fet està passant al revés: les dades preliminars de 2022 indiquen que estan tornant a pujar, superant els nivells prepandèmics, liderats pels Estats Units, l’Índia i la majoria de països europeus. Tot indica que el llindar d’escalfament dels 1,5ºC se superarà aviat, de fet hi ha gairebé un 50% de probabilitats que la mediana anual assoleixi aquest nivell durant com a mínim un dels propers cinc anys. Una situació que podria esdevenir permanent si no canvia res.

Perspectives terribles
La situació encara pot ser molt pitjor del que ens imaginem tot sovint. Si no canvia res, la Terra es podria escalfar fins a 2,8ºC només aquest segle, cosa que tindria conseqüències absolutament devastadores per als ecosistemes d’arreu del món. De la mort de gairebé tots els coralls del planeta fins la transformació de la selva amazònica en una sabana, la catàstrofe seria d’unes proporcions difícils d’imaginar.
I no obstant això, l’emissió de gasos d’efecte continua, sense que els indicis del que pot arribar a passar estiguin servint d’advertiment pels líders polítics i econòmics del món.