MonPlaneta
El món està entrant en un “territori desconegut de destrucció”
  • CA

El nostre planeta està entrant en un “territori desconegut de destrucció”. Així ha resumit la situació actual del canvi climàtic el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, en un comunicat de premsa que ha acompanyat l’informe ‘United in Science’ de l’Organització Metorològica Mundial (WMO). Un document que vol llençar l’enèsim advertiment al món mentre les emissions de gasos d’efecte hivernacle no paren de pujar.

“Anem en la direcció equivocada”

“La ciència és unequívoca: anem en la direcció equivocada“, afirma l’informe, que recorda que les emissions d’enguany estan superant els nivells prepandèmics. Tot això malgrat que, com sabem, les conseqüències dels 1,2ºC d’escalfament de la Terra d’ençà de la Revolució Industrial s’estan notant i estan tenint “conseqüències terribles”: “Onades de calor a Europa. Inundacions colossals al Pakistan. Sequeres severes i prolongades a la Xina, la Banya d’Àfrica i els Estats Units. Són el preu de l’addicció de la humanitat als combustibles fòssils”, sentencia Guterres.

Secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres | Europa Press
El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, en un image d’arxiu | Europa Press

Una frenada a les emissions que sembla impossible

En una situació com aquesta, la majoria de la comunitat científica mundial afirma que les emissions de gasos d’efecte hivernacle haurien de desaparèixer pràcticament del tot durant les primeres dècades, i aquest procés no es pot dur a terme d’un dia per l’altre. Per limitar l’escalfament als 1,5ºC que establien els Acords de París de 2015, les emissions haurien de caure gairebé un 8% anual d’aquí al 2030, un fet que sembla pràcticament impossible que passi.

De fet està passant al revés: les dades preliminars de 2022 indiquen que estan tornant a pujar, superant els nivells prepandèmics, liderats pels Estats Units, l’Índia i la majoria de països europeus. Tot indica que el llindar d’escalfament dels 1,5ºC se superarà aviat, de fet hi ha gairebé un 50% de probabilitats que la mediana anual assoleixi aquest nivell durant com a mínim un dels propers cinc anys. Una situació que podria esdevenir permanent si no canvia res.

Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS
Els coralls del món estan degradant-se i emblanquint-se a causa de la contaminació i el canvi climàtic | AIMS

Perspectives terribles

La situació encara pot ser molt pitjor del que ens imaginem tot sovint. Si no canvia res, la Terra es podria escalfar fins a 2,8ºC només aquest segle, cosa que tindria conseqüències absolutament devastadores per als ecosistemes d’arreu del món. De la mort de gairebé tots els coralls del planeta fins la transformació de la selva amazònica en una sabana, la catàstrofe seria d’unes proporcions difícils d’imaginar.

I no obstant això, l’emissió de gasos d’efecte continua, sense que els indicis del que pot arribar a passar estiguin servint d’advertiment pels líders polítics i econòmics del món.

Més notícies
Un telèfon mòbil té una petjada de carboni molt més gran de la que ens pensem
La tecnologia és responsable del 4% de les emissions globals de CO2
Aquesta dada permet veure l'impacte de telèfons mòbils, tauletes i altres dispositius i dóna suport al reacondicionament d'aparells
Expedició a l'Àrtic | U.S. Geological Survey
L’Àrtic s’està escalfant quatre vegades més ràpid que la resta del món
La fusió del gel i els enormes incendis forestals són només dues conseqüències d'aquest procés
Les torberes de l'Amazones són una enorme reserva de carboni que corre perill no només de deixar de captar-ne sinó també d'alliberar-ne | Wikimedia Commons
Les torberes més grans de l’Amazones, en perill de començar a alliberar CO2
Emmagatzemen encara més carboni del que es pensava i han de ser protegides de manera urgent
La glacera de Thwaites és coneguda com 'La Glacera del Judici Final' pels efectes que tindrà la seva desaparició | NASA
La “Glacera del Judici Final” de l’Antàrtida s’està aguantant “pels pèls”
Un nou estudi revela que podria desaparèixer ràpidament i fer pujar el nivell del mar uns quants pams

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa