MonPlaneta
La sequera extrema augmenta els conflictes entre humans i lleons a Kenya

La situació de sequera extrema que ha viscut Kenya, la pitjor que ha patit el país durant els darrers 40 anys, està augmentant enormement els conflictes entre els humans i els lleons. Segons explica el Servei de Vida Salvatge Kenya (KWS), només la darrera setmana una desena d’aquests grans felins han estat abatuts al sud del país, un “número inusualment alt de lleons morts d’una tacada”, segons va afirmar un portaveu de la institució.

Un moment molt tens

Tal i com van explicar des del mateix KWS, el final de les èpoques de sequera són moments molt tensos en la relació entre els humans i els lleons, perquè les preses salvatges són molt escasses i, alhora, els ramaders estan especialment sensibles a qualsevol pèrdua causada per aquest grans felins perquè la sequera ja els ha fet perdre forces caps de bestiar.

La mort d’un dels lleons més vells d’Àfrica

Només dissabte, sis lleons van ser abatuts per ramaders després de causar la mort d’onze cabres i un gos. A principis de setmana, a més, també es va saber que un dels lleons més vells de tota Àfrica, Loonkiito, havia mort a l’edat de 19 anys després d’entrar en un corral completament mort de gana. Els ramaders, en veure’l, el van matar amb les seves llances.

Loonkiito, considerat un dels lleons més vells del continent, ha mort aquesta setmana | Lion Guardians
Loonkiito, considerat un dels lleons més vells del continent, ha mort aquesta setmana | Lion Guardians

Les autoritats miren de reduir la conflictivitat

El KWS va celebrar una reunió aquest dissabte, amb la participació tant de ramaders com d’autoritats locals, per parlar sobre el problema que suposa aquest augment de la tensió entre lleons i humans. Entre d’altres coses, es va parlar de com trobar maneres de reduir el risc d’aquest tipus de problemes, com ara el desplegament de sistemes d’alerta per tal que les persones sàpiguen que hi ha depredadors salvatges a la zona.

Al cap i a la fi, moltes comunitats locals han viscut en una coexistència harmoniosa, si bé no sempre pacífica, amb els lleons, i cal trobar maneres que aquest ‘respecte’ mutu, que permet el desenvolupament de la vida de totes dues espècies, es recuperi. Això és especialment important per als lleons, és clar: els lleons morts dissabte eren del Parc Nacional d’Amboseli, una reserva de la biosfera de la UNESCO situada a prop del Kilimanjaro i, per tant, uns exemplars importants per a la conservació de l’espècie.

Més notícies
Nyus, antílops i zebres creuant el riu Mara
El canvi climàtic obliga Zimbàbue a traslladar 2.500 animals salvatges
La sequera que afecta el sud del país estava amenaçant la seva supervivència
Pingüins del Cap | Pixabay
Un eixam d’abelles mata una seixantena de pingüins en perill d’extinció
S'estan investigant les causes d'aquests accident, que es considera un fet extraordinàriament rar
Un caçador furtiu de rinoceronts, mort per un elefant i devorat pels lleons a Sud-àfrica
L'únic que se n'ha pogut recuperar és el crani i les restes dels seus pantalons
100.000 orangutans han estat assassinats a Borneo els darrers 16 anys
Un estudi indica que, a més de la deforestació, els conflictes entre els primats i els humans dels camps de conreu que limiten amb els seus hàbitats els han dut a ser "massacrats" pels caçadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa