L’estudi més gran que s’ha fet fins ara en aquest camp apunta que alimentar-se amb una dieta vegana té un terç de l’impacte ambiental de fer-ho amb una amb molta carn. Publicat a ‘Nature Food’, aquest treball mostra els avantatges per al medi ambient de reduir el consum d’animals en diversos àmbits.
Un estudi amb 55.000 participants
Els investigadors van analitzar les dades de la dieta de 55.000 persones i van relacionar el seu consum amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle, ús del sòl, consum i contaminació de l’aigua i pèrdua de biodiversitat. La informació provenia d’un estudi sobre càncer i nutrició, que va seguir la dieta de totes aquestes persones durant 12 mesos i els va classificar segons si eren vegans, vegetarians, piscitarians o consumidors baixos, moderats o alts de carn.

Resultats clars
El nou estudi va tenir en compte on i quan es produien els aliments, per afinar més el càlcul de l’impacte ambiental i mostrar amb més certesa les diferències entre les dietes. Així és com van veure que fins i tot la dieta vegada més sostenible és preferible, si més no des del punt de vista ambiental, a la dieta més sostenible que conté carn. Segons els càlculs, de fet, la carn i els lactis tenen, segons l’origen, entre 3 i 100 cops més impacte ambiental que els aliments basats en plantes.
Només reduir el consum de carn ja té un impacte enorme
Comparant la dieta vegana amb la molt alta en carn, la primera té un 25% de l’impacte en ús del sòl, un 46% en el d’aigua, un 27% de contaminació de l’aigua i un 34% pel que fa a la pèrdua de biodiversitat. De fet, però, una dieta baixa en carn també té un impacte un 70% menor comparat amb una d’alta en carn, de manera que es pot fer un gran favor al medi ambient sense que ni tan sols calgui fer-se vegà.