MonPlaneta
Descobreixen com convertir un residu perillós en productes valuosos
  • CA

Un equip d’investigadors nord-americans ha trobat una manera senzilla i barata de convertir el sulfur d’hidrogen, un residu tòxic i perillós, en hidrogen i sofre, productes valuosos que poden ser venuts. En un article publicat a la revista ‘ACS Energy Letters’, l’equip de científics i enginyers responsables d’aquest descobriment, provinents de la Universitat Rice (Estats Units) expliquen com aconseguir aquesta conversió que suposa una passa més cap a la circularització de l’economia.

Un residu tòxic molt habitual

El sulfur d’hidrogen és un gas que sovint surt de les clavegueres, els abocadors i els munts de fems i que, a més de ser tòxic, fa una olor molt característica d’ous podrits. També és, però, un residu molt important de les refineries, les plantes petroquímiques i altres indústries, que en generen milers de tones cada any en el procés d’eliminar el sofre que contenen el petroli, el carbó, el gas natural i altres productes. Així doncs, suposa un problema que, ara, podria convertir-se en encara un altre producte valuós.

La fotocatàlisi plasmònica

Segons expliquen els investigadors, el seu mètode fa servir nanopartícules d’or per separar l’hidrogen i el sofre en un sol pas que, a més, obté de la llum tota l’energia que necessita. Un procés anomenat ‘fotocatàlisi plasmònica’ que no només és més barat que qualsevol mètode provat fins ara sinó que, com hem vist, converteix un residu i una càrrega en productes amb un valor cada cop més alt, com és el cas de l’hidrogen, que es pot fer servir com a combustible.

Diagrama que mostra com funciona la fotocatàlisi plasmònica | Halas Group/Rice University
Diagrama que mostra com funciona la fotocatàlisi plasmònica | Halas Group/Rice University

Com el seu nom indica, el sulfur d’hidrogen, o àcid sulfhídric (H2S) conté dos àtoms d’hidrogen i un de sofre. Així, cada molècula conté H2, l’hidrogen que es fa servir com a combustible. Gràcies a l’ús de nanopartícules d’or, que interactuen amb algunes longituds d’ona concretes de la llum visible, es creen electrons altament energètics que posen en marxa un procés de catàlisi per convertir aquest H2S en H2 i sofre.

Un mètode en procés de comercialització

Fins ara, el procés Claus, emprat per trencar el sulfur d’hidrogen, no només constava de diversos passos i temperatures de més de 800ºC sinó que, a més, donava com a resultat sofre, ja que l’hidrogen es combinava amb oxigen per formar aigua. Aquest nou mètode, doncs, molt més ràpid, fàcil, barat i que dóna com a resultat productes valuosos, ja és en mans d’una start-up que vol començar a comercialitzar-lo. Segons afirmen els científics, podria ser prou barat i eficient no només per a usos industrials sinó també per al sulfur d’hidrogen de les clavegueres o els fems.

Més notícies
L'eficiència augmenta si el tanc d'electròlisi està en contacte amb la placa fotovoltaica | M. Kölbach / HZB
Fabricar hidrogen amb energia solar, una opció òptima per als indrets més freds del planeta
Podria ser una alternativa competitiva als combustibles fòssils en molts casos
L'electrolitzador reversible de l'IREC | IREC
Un electrolitzador reversible generarà i emprarà hidrogen a Barcelona
El sistema permetrà convertir aigua en hidrogen verd amb energia renovable i emmagatzemar-lo per produir electricitat quan calgui
Foto de la trobada institucional de l'IRTA amb les autoritats del Camp de Tarragona a les instal·lacions de Mas Bové, al Morell | ACN
Projecte de planta de biogàs i hidrogen verd a base de purins al Morell
L'IRTA vol finançament públic i privat i optar als fons Next Generation
Una part de la planta de producció de combustibles sintètics amb energia verda | ETH Zurich
Un nou sistema captura CO2 i produeix combustible amb energia solar
Tot i que és molt petita, demostra la possibilitat de produïr hidrocarburs fent servir energia renovable

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa