MonPlaneta
Un electrolitzador reversible generarà i emprarà hidrogen a Barcelona
  • CA

Un consorci integrat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-UPC) i l’empresa d’enginyeria energètica AESA ha desenvolupat un electrolitzador reversible per implantar tecnologies d’hidrogen a Barcelona. El sistema d’electròlisi s’ha dut a terme en el marc del projecte HyBCN, finançat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc del Pla Barcelona Ciència.

El projecte, que està liderat per l’IREC i va començar el gener del 2020, ha consistit en la creació d’un sistema electrolitzador reversible d’1kW, basat en cel·les d’òxid sòlid, que permetrà convertir l’aigua en hidrogen verd, emmagatzemar-lo i produir-ne energia renovable per al seu ús sota demanda a la ciutat de Barcelona.

L’investigador sènior del grup de piles de combustible de l’IREC, Marc Torrell, ha explicat que “aquest sistema presenta una elevada eficiència i permet treballar tant en mode electrolitzador -emmagatzematge d’energia renovable generant hidrogen- com en mode pila de combustible -producció d’energia utilitzant hidrogen-, demostrant així el seu potencial en la gestió de les energies renovables locals”. Segons Torrell, “HyBCN aporta resultats científics d’alt impacte en termes d’operació, eficiència i gestió tèrmica del sistema”.

L'electrolitzador reversible de l'IREC | IREC
L’electrolitzador reversible de l’IREC | IREC

L’ús d’energies renovables s’ha doblat en els últims deu anys i actualment, a Catalunya, representen més del 20%. Amb aquest creixement en instal·lació d’energia renovable, els investigadors recorden que una part important d’aquesta energia podria ser malgastada, ja que la seva producció generalment es dona en períodes de poc consum. Per aquest motiu, s’ha volgut crear una tecnologia capaç d’emmagatzemar l’energia, quan es produeix, per poder fer-la servir quan es necessita.

Segons els investigadors, la implementació de sistemes eficients d’emmagatzematge d’energia serà clau per tal de garantir una penetració de l’energia renovable superior al 40%.

L’acte institucional d’entrega de les subvencions a projectes de recerca per afrontar nous reptes urbans corresponent a l’any 2021, que atorguen conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa” en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 s’ha celebrat avui al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. HyBCN és un dels projectes destacats de la primera edició de les subvencions concedida al 2019, i s’ha presentat com un cas d’èxit.

Per donar continuïtat al prototip com a demostrador de la tecnologia d’electròlisi d’òxid sòlid l’IREC ja treballa en un nou projecte amb l’objectiu d’acoblar aquest electrolitzador, que divideix la molècula d’aigua en hidrogen i oxigen, a una placa fotovoltaica. D’aquesta manera, es genera hidrogen verd que permet emmagatzemar l’energia solar.

El projecte HiFv té com a objectiu principal assegurar la qualitat i la vida útil dels components i que, a més a més, permeti la seva integració a la xarxa de distribució de manera segura i estable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa