MonPlaneta
Creen un material per a turbines eòliques que pot reciclar-se en caramels
  • CA

Un equip d’investigadors ha presentat un material que tant pot servir per a fabricar pales per a turbines eòliques com, un cop reciclat, ser emprat en bolquers o fins i tot per elaborar dolços. A la trobada de tardor de la Societat Química Americana, els científics han anunciat que la seva nova resina composta pot revolucionar la indústria de l’energia eòlica, que té en el reciclatge dels seus materials un dels seus inconvenients més grans.

En una nota de premsa, el doctor John Dorgan, encarregat de presentar els resultats de la seva investigació, explica que “al final del seu cicle d’ús”, el material es pot dissoldre i alliberar-lo per “ser utilitzat una vegada i una altra en un bucle infinit”, cosa que és, al cap i a la fi, “l’objectiu de l’economia circular”.

L'aerogenerador de 3 MW i 140 metres d'altura posat en marxa l'any 2008 al Perelló | ACN
Aerogenerador de 3 MW i 140 metres d’altura posat en marxa l’any 2008 al Perelló | ACN

La solució a un problema futur

Les pales de les turbines eòliques normalment estan fetes de fibra de vidre i són enormes. Tot i que hi ha algunes empreses investigant en reciclar-les, el valor del material resultant és de poc valor i, per tant, la majoria de pales acaben en abocadors, un problema que augmentarà a mesura que s’instal·lin més aerogeneradors i més grossos.

És per això que el doctor Dorgan i els seus companys de la Universitat Estatal de Michigan (Estats Units) han creat aquest nou material combinant la fibra de vidre amb un polímer derivat de les plantes i un de sintètic. El resultat és un material dur i resistent, prou com per ser emprat en aerogeneradors o en cotxes i que, a més, es pot tornar a separar, reutilitzant els materials en nous productes sense que perdin les seves propietats.

Aquests dos ossets de goma han estat elaborats amb el material creat per a fer pales de turbines eòliques | John Dorgan
Aquests dos ossets de goma han estat elaborats amb el material creat per a fer pales de turbines eòliques | John Dorgan

Un número enorme d’aplicacions

Justament, un dels avantatges d’aquesta resina és que té un gran número d’aplicacions. Segons amb què es barregi, es poden crear materials per a cuines i lavabos, plàstics per a eines elèctriques o aparells electrònics, materials per a finestres i llums de cotxes, bolquers o fins i tot es pot arribar a convertir en lactat de potassi, un compost que, purificat, es pot emprat en dolços i begudes isotòniques.

Un cop demostrades les grans possibilitats d’aquesta resina, ara esperen poder crear pales de turbines eòliques d’una mida considerable per provar-ne les prestacions en un escenari real. L’única limitació és que, ara mateix, no hi ha prou producció d’aquest bioplàstic per cobrir el mercat, de manera que s’hauria d’escalar abans que això es converteixi en una realitat. A més, és clar, hi ha un inconvenient humà: moltes persones rebutjarien menjar caramels que havien format part d’un aerogenerador tot i que, al cap i a la fi, el carboni és el carboni i té un cicle extensíssim.

Més notícies
Macrocentral d'energia solar a Crimea (Rússia) | Activ Solar
Els experts volen que les tecnologies renovables també es puguin reciclar
Les plaques solars, les turbines solars i els vehicles elèctrics d'avui poden ser un problema se'ls acabi la vida útil
Les primeres plaques solars instal·lades a llars, naus industrials i edificis públics esgotaran la seva vida útil d'aquí a ben pocs anys, i el seu reciclatge pot ser l'inici d'un nou sector econòmic
Reciclar plaques solars serà un negoci multimilionari d’aquí a pocs anys
Reaprofitar-ne els materials serà cada cop més fàcil i més rendible
El blau de Prússia és un dels pigments més coneguts del món de la pintura | Wikimedia Commons
El pigment preferit de Picasso pot ajudar a reciclar metalls dels mòbils
El famós 'Blau de Prússia' pot permetre extreure molt millor l'or i el platí de les deixalles electròniques
Un programa informàtic ha elaborat una llista de productes útils que es poden elaborar a partir de residus químics | This is Engineering
Un programa informàtic troba com reciclar residus i fer-ne medicaments
Aquesta innovació podria ser molt important en el futur de l'economia circular

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa