MonPlaneta
L’oli de palma amenaça la biodiversitat d’Àfrica i Amèrica del Sud
  • CA

La indústria de l’oli de palma amenaça la supervivència de la biodiversitat d’Àfrica i Amèrica del Sud. Segons un estudi liderat per la Universitat de York (Anglaterra) i publicat a ‘Nature Ecology & Evolution’, els compromisos per aturar la desforestació han deixat grans extensions desprotegides que podrien ser destruïdes per fer lloc a nous conreus malgrat la seva importància com a hàbitats de milers d’espècies.

Un terç dels vertebrats vulnerables es veuran afectats

A l’article, s’especifica om algunes de les zones que no tenen cap protecció, perquè no són boscos humits tropicals, són els herbassars i els secs com els de Llanos (Colòmbia), la sabana de Beni (Bolívia) i també les de l’oest i el centre d’Àfrica. Si el sector de l’oli de palma s’amplia en aquestes zones, fins a una tercera part dels vertebrats que són a la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) podrien veure’s afectats.

Les sabanes no són considerades igual que els boscos tropicals i estan més desprotegides

Aquesta afirmació és el resultat d’elaborar un mapa dels espais del món que corren risc d’esdevenir plantacions de palma d’oli. Són 167 milions d’hectàrees que compleixen els requisits de ‘zero desforestació’ de la Taula Rodona de l’Oli de Palma Sostenible (RSPO), dels quals 95 milions d’hectàrees són boscos secs i herbassars.

Un conreu amb grans avantatges però també molt perillós

Amb una producció sis cops més alta que altres fonts d’oli, com ara la colza, la palma d’oli és considerada un conreu miraculós i permet viure, tant a nivell d’alimentació com donant-los llocs de treball, milions de persones arreu del món. Així, és una indústria de què no es pot prescindir però que cal gestionar amb molta cura per evitar els efectes que la seva expansió pot tenir en la biodiversitat mundial i, alhora, no abocar les persones que en depenen a la fam.

Producció d'oli de palma | Cedida
Producció d’oli de palma | Cedida

Els pactes de sostenibilitat actuals, però, sembla que poden posar zones importants del planeta en risc i, amb elles, la biodiversitat que contenen. Més enllà de les torberes i els boscos tropicals, hi ha moltes altres àrees que són ecosistemes que cal protegir però que a dia d’avui no són contemplats a les normes de la RSPO.

Més notícies
Fruit d'on s'extreu l'oli de palma
L’oli de palma fomenta la metàstasi i fa més agressius els tumors
Una dieta rica en àcid palmític, doncs, seria molt perjudicial per al desenvolupament del càncer
El fruit de la palma què és fa servir per elaborar l'oli de palma
La producció d’oli de palma posa en perill els primats de l’Àfrica
Els plans d'expansió dels cultius d'aquest producte amenaça les àrees on viuen aquests animals que, sovint, ja es troben amenaçats per altres factors
Activista de Greenpeace enfilant-se a un dipòsit d'oli de palma a Indonèsia
Greenpeace ocupa una refineria d’oli de palma a Indonèsia
Una trentena d'activistes van enfilar-se als dipòsits i a un vaixell que transportava aquest producte, l'explotació del qual és responsable de grans problemes socials i ambientals
Fruit d'on s'extreu l'oli de palma
El comerciant d’oli de palma més gran del món anuncia que monitoritzarà els seus proveïdors
Després d'una campanya de pressió encapçalada per Greenpeace, Wilmar International publica un pla d'acció per controlar l'origen del producte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa