MonPlaneta
La clau per prevenir incendis és l’aprofitament de la biomassa forestal
  • CA

Amb la calor el risc d’incendis augmenta ràpidament, una temporada de perill on cal anar amb molt de compte perquè, a causa del canvi climàtic, els incendis són cada vegada més grans i més intensos. Les precipitacions a moltes zones, a més, han estat minses, i això augmenta encara més el risc que, segons l’Institut d’Enginyeria d’Espanya (IEE), arribarà ben aviat a Catalunya.

La biomassa, “clau” de la gestió forestal

Durant els darrers anys, els incendis forestals han causat destrosses enormes arreu del món, arribant a zones on eren fenòmens molt rars, com ara Sibèria o parts del Canadà. En un comunicat, l’enginyer de forests i col·laborador del Comitè d’Enginyeria i Desenvolupament Sostenible de l’IEE, Carlos del Álamo, destaca com la “clau” per a la prevenció d’incendis és “el control del combustible i l’aprofitament de la biomassa forestal com a energia renovable”. Així, continua, “fer rendible la muntanya” és “la millor manera” de garantir-ne la gestió sostenible.

Fusta al Centre Logístic de Biomassa a Terrassa | Cristóbal Castro
Fusta al Centre Logístic de Biomassa a Terrassa | Cristóbal Castro

Beneficis a molts nivells

“En aquests moments d’incertesa energètica”, afirma del Álamo, donar suport a aquesta font d’energia hauria de ser “una obligació”, especialment si tenim en compte que aprofitar la biomassa forestal “podria ajudar a reduir en un 60% la superfície cremada”. Així, en un moment on l’abandó dels conreus està fent créixer la superfície forestal i on la densitat també augmenta contínuament, aquesta font d’energia renovable podria generar no només electricitat i proveïr de calefacció i aigua calenta sanitària sinó, també, crear llocs de treball i frenar l’abandonament de les zones rurals.

El comunicat conclou que fomentar l’ús de la biomassa amb una reducció de l’IVA del 21% al 10% en facilitaria la rendibilitat, abaratint el cost final un 8% i reduint en un 7% les emissions de gasos d’efecte hivernacle, si més no en dades relatives a tot l’estat espanyol.

Més notícies
Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l'escalfament global | Pxfuel
El fum dels grans incendis forestals està destruint la capa d’ozó
Després d'anys de recuperació gràcies als Protocols de Montreal, ara l'escut protector de la Terra s'enfronta a una altra amenaça
L'Àrtic s'està escalfant més ràpid que la resta del planeta, fent que el gel que el cobreix desaparegui a gran velocitat | Unió Europea de Geociències
El fum dels incendis forestals està accelerant l’escalfament de l’Àrtic
El carboni marró del fum s'està desplaçant cap al nord, fent que les temperatures pugin
 Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà | Departament d'Acció Climàtica
Acció Climàtica anuncia una inversió “històrica” en prevenció d’incendis
Teresa Jordà explica que el nou pla 2022-2025 tindrà una dotació de 72 milions d'euros
Un bosc amb colors de tardor al Parc Natural de l'Alt Pirineu a la zona de Bonabé | ACN
Un estudi adverteix que l’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu
La recerca estima que el 'marge de seguretat' que dona la humitat desapareixerà si la temperatura puja 3 graus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa