MonPlaneta
El fum dels grans incendis forestals està destruint la capa d’ozó
  • CA

Un nou estudi indica que el foc dels incendis forestals destrueix la capa d’ozó. Després d’anys recuperant-se gràcies als Protocols de Montreal, que van reduir l’ús dels famosos CFCs, ara aquest escut que protegeix la Terra dels raigs del Sol s’enfronta a una altra amenaça. Una que, a més, anirà augmentant perquè el canvi climàtic farà cada vegada més habituals els grans incendis forestals.

La capa d’ozó és una capa de l’estratosfera formada per ozó (tres àtoms d’oxigen, O3) que impedeix que la radiació ultravioleta arribi a la Terra. En un article publicat a la revista ‘Science’, un equip d’investigadors de la Universitat de Waterloo, al Canadà, explica com ha esbrinat que els grans incendis forestals que van afectar Austràlia els anys 2019 i 2020 van destruir l’ozó atmosfèric de l’hemisferi sud durant mesos.

Els enormes incendis forestals d’Austràlia han tingut un impacte directe en la capa d’ozó, aprimant-la | Wikimedia Commons

Un estudi pioner

Els científics van fer servir dades d’un projecte de l’Agència Espacial Canadenca (ACE), concloent que els incendis van injectar partícules àcides de fum a l’estratosfera, desestabilitzant la química entre el clor, l’hidrogen i el nitrogen que mantenen regulada la capa d’ozó. Així, per primera vegada, es va mesurar a gran escala aquest efecte, demostrant que el fum converteix aquests compostos en d’altres de més reactius i que contribueixen a la destrucció de l’ozó.

Tal com passa als famosos forats a sobre de les zones polars de la Terra, que van ser una gran preocupació durant els anys vuitanta i noranta del segle passat, aquest dany és temporal. Un cop va desaparèixer el fum, els nivells es van recuperar. Amb l’augment de la freqüència i la intensitat dels incendis forestals a causa de l’escalfament global, però, aquesta destrucció de l’ozó estratosfèric podria fer-se cada cop més habitual i podria, amb el temps, convertir-se en un problema encara més seriós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa