MonPlaneta
El fum dels incendis forestals està accelerant l’escalfament de l’Àrtic

El fum dels incendis forestals està contribuïnt a l’escalfament de l’Àrtic i, per tant, a la fusió de les seves masses de gel i també del permagel. En un estudi recent publicat a la revista ‘One Earth’, un equip de científics afirma que les partícules de carboni marró del fum s’estàn desplaçant cap al nord, fent que les temperatures pugin.

Una de les conclusións del treball és que l’augment dels incendis forestals, especialment a l’hemisferi nord, podria ser una de les explicacions a per què la zona més septentrional del planeta s’està escalfant més ràpidament que la resta. Amb el canvi climàtic, a més, els incendis són i seran cada cop més habituals i més grans i, per tant, la situació podria continuar empitjorant cada vegada més.

El gel de l'Àrtic es redueix cada vegada més, en un procés que fa dècades que dura | GRID-Arendal
El gel de l’Àrtic es redueix cada vegada més, en un procés que fa dècades que dura | GRID-Arendal

Un factor ignorat fins ara

Els incendis enormes dels darrers anys, que han afectat indrets com Portugal, els Estats Units o Sibèria, han canviat el color del cel i, a més d’haver causat problemes de salut als humans, el carboni que han alliberat ha ajudat a que les emissions de gasos d’efecte hivernacle es disparessin. Més enllà d’això, però, hi ha encara més efectes, com el que ens ocupa: el del carboni, marró o negre, que queda en suspensió a l’aire.

Pel que fa al carboni negre, és ben conegut des de fa anys, i se sap que absorbeix la llum del sol i la converteix en calor, sent el segon contribuent més gran a l’escalfament global. En aquest cas, l’impacte que té a l’Àrtic ha estat documentat i estudiat a fons. El carboni marró, en canvi, és tot un altre tema. Produït per la combustió d’arbres i vegetació, i també de combustibles fòssils, el seu efecte en l’escalfament no ha estat prou analitzat.

Incendi a la tundra siberiana  | Siberian Times
Els incendis a Sibèria són cada cop més freqüents i resulten pràcticament impossibles d’aturar | Siberian Times

És per això que els responsables d’aquest estudi van viatjar per l’Àrtic l’any 2017, analitzant la presència i l’efecte del carboni marró. Si alguns càlculs anteriors afirmaven que només era responsable d’un 3% del volum d’escalfament que causa el carboni marró, aquest darrer estudi afirma que està sent molt més perjudicial, arribant a fins a un 30% del mal que fa el carboni negre.

El seu origen, a més, són els incendis forestals que, en augmentar molt durant els darrers anys, podrien ser una causa important de com s’ha disparat l’escalfament de l’Àrtic que, els darrers 50 anys, ha vist com les seves temperatures pujaven el triple que la mitjana del planeta.

Incendi forestal entre la Torre de l'Espanyol i Vinebre  | Bombers de la Generalitat
El fum dels incendis forestals té un paper molt important en l’escalfament de l’Àrtic | Bombers de la Generalitat

Un problema tan gran com difícil d’aturar

Tot plegat és a causa, a més, d’un bucle: el gel i la neu de l’oceà Àrtic reflecteixen la majoria de la llum solar cap a l’espai. Quan es fonen, l’aigua, més fosca, absorbeix més calor, cosa que fa que la neu i el gel es fonguin més ràpid. A més d’això, però, durant els darrers anys la proliferació de grans incendis ha augmentat la contribució del carboni marró a aquest procés de pujada de les temperatures. I si les temperatures pugen, els incendis són més habituals, en un altre bucle.

Aquest estudi, doncs, posa de manifest com d’important és la gestió forestal i la prevenció d’incendis, no només perquè puguin salvar vides, reduir els danys materials i salvar la biodiversitat sinó que, a més, podria tenir un impacte significatiu en la velocitat de l’escalfament de la Terra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa