La situació de sequera que pateix actualment el país és només l’avantsala del que pot passar a mesura que el clima continuï canviant. Tant per assegurar que les reserves es mantenen a un nivell suficient com per començar a preparar-nos pel futur, hi ha un bon número de mesures que podem prendre per reduir el nostre consum a casa i posar el nostre gra de sorra perquè tant la tensió del subministrament d’aigua com la nostra factura siguin menors.

A dia d’avui, Catalunya continua lleugerament per sobre de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut pel que fa al consum responsable d’aigua, que se situen en 100 litres per persona i dia. Així, tot i que sembli que els esforços d’una persona no poden ser gaire efectius, alguns petits canvis en la nostra rutina poden marcar la diferència, tal com explica en un article a ‘The Conversation’ Niko Wanders, professor assistent d’Extrems Hidrològics a la Universitat d’Utrecht (Països Baixos).

Dutxa
La dutxa és el lloc on es produeix la meitat del nostre consum d’aigua diari

1. Dutxar-se menys

Cada minut que som a la dutxa gastem, aproximadament, 10 litres d’aigua. Això, i la durada mitjana d’una dutxa, que és d’uns 7 minuts, fa que la majoria del nostre consum diari, aproximadament la meitat, sigui en això. Tancar l’aigua mentre ens rentem el cap o el cos pot ajudar a reduir molt l’aigua que gastem, com també accelerar la dutxa per reduir-ne la durada.

2. Regar amb aigua de pluja

Especialment si tenim un jardí, regar les plantes durant una sequera pot dur a fer servir centenars de litres d’aigua. Fer servir aigua corrent, doncs, és una mala idea, ja que les plantes en tenen prou amb la de la pluja per viure. Així, tant si tenim un jardí com una terrassa o fins i tot un balcó, es pot instal·lar algun petit dipòsit –fins i tot galledes– per recollir l’aigua de la pluja i poder-la fer servir quan calgui.

Gota d'aigua  | Terry Vlisidis a Unsplash
Gota d’aigua | Terry Vlisidis a Unsplash

3. Fer servir la descàrrega curta al vàter

Cada vegada que tirem la cadena amb la descàrrega llarga, gastem uns 6 litres d’aigua, i en models antics poden ser encara més. Així, si en tenim, fer servir la descàrrega curta farà que gastem només 3 litres d’aigua i, a la llarga, reduirà molt el nostre consum.

4. Netejar menys el cotxe

Fins i tot si disposem d’un espai on netejar el cotxe nosaltres mateixos amb una mànega, fer-ho amb un cubell d’aigua i sabó és una opció molt millor. Els aproximadament 30 litres que conté una galleda són molt menys que els aproximadament 15 litres per minut que surten d’una mànega. En cas de sequera, a més, la millor opció és directament no netejar el cotxe, més enllà del que sigui estrictament necessari per mantenir una bona visibilitat.

5. Reaprofitar l’aigua

L’aigua que fem servir quan netegem fruita o verdura es pot recollir en un bol a la pica i fer-la servir per regar les plantes. La que surt per l’aixeta mentre esperem que s’escalfi, pot servir per cuinar o per qualsevol altra cosa. Hi ha moltes situacions cada dia on l’aigua que hem fet servir es pot reaprofitar, i trobar aquestes oportunitats pot ser molt important.

Més notícies
Naturalització de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí (Aigües de Barcelona)

L’aigua, clau en la transformació ecològica de les ciutats

Aigües de Barcelona impulsa una estratègia per reduir les emissions i protegir els ecosistemes naturals, mitjançant un compromís climàtic obert
:  - Mobile
El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels

Produir carn de vedella a Catalunya gasta molta menys aigua que la mitjana

El país és "molt eficient" i consumeix 2-3 vegades menys aigua alhora que contempla criteris ambientals i de benestar animal
:  - Mobile
Afectació de planifolis per sequera a l’Alt Empordà | CREAF

La sequera d’enguany ha trencat dos anys de bonança als boscos del país

Més de 15.000 Ha de bosc han patit decaïment forestal durant el 2021. En canvi, aquest any només 1.440 s’han recuperat d’afectacions anteriors
:  - Mobile
La regió mediterrània  | Agència Espacial Europea

Sequera i pujada del mar, el pitjor del canvi climàtic al Mediterrani

Segons un nou informe de l'IPCC, serà la regió més amenaçada d'Europa, amb impactes severs
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa