El carbonet, també conegut com a ‘biochar’, el seu nom en anglès, és una tecnologia verda que podria ajudar molt a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle de l’agricultura. És per això que un nou estudi publicat al ‘Journal of Environmental Quality’ l’ha avaluat per veure quina importància pot tenir a l’hora d’evitar que grans quantitats de carboni vagin a parar a l’atmosfera, amb resultats molt prometedors i que en remarquen la rellevància de cara al futur.
Un material fet a partir de les restes orgàniques
Aquest material es fa mitjançant la piròlisi, escalfant matèria orgànica en poca presència d’oxigen i resultant en una substància porosa semblant al carbó vegetal que fa temps que s’empra en els conreus tant com a rectificador de sòls com perquè capturi carboni. Fa anys que l’interès per aquest recurs ha anat creixent pels beneficis que pot aportar, i és per això que els investigadors, liderats per la Universitat Estatal d’Ohio, als Estats Units, hi han parat atenció.
En moltes formes d’agricultura, s’apliquen fertilitzants o adobs i es llaura el camp amb màquines, processos que alliberen gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. El carbonet, però, podria ajudar a reduir aquests impactes i, si els mateixos agricultors convertissin la biomassa que generen en aquest material, es podria millorar la sostenibilitat a llarg termini dels sòls i de l’agricultura com a activitat econòmica beneficiant, a més, el medi ambient.
Un estudi amb resultats reveladors
En aquest treball, es van revisar més de 200 estudis de camp d’arreu del món que avaluen l’impacte de l’aplicació del carbonet en les emissions d’òxids nitrosos, metà i diòxid de carboni. Tot i que hi ha diferències importants en les emissions locals, en general sembla clar que fer-lo servir als camps redueix la presència d’òxids nitrosos a l’aire en un 18% i de metà en un 3%. A més, tot i que en el cas del CO2 sembla que no és tan efectiu, combinar-lo amb l’ús de fertilitzants basats en nitrogen o amb compost i adobs orgànics sí que hi ajuda.
En resum, l’estudi conclou que ecosistemes agrícoles podrien assolir les emissions negatives, convertint-se en embornals de carboni i contribuint a la lluita contra l’escalfament global, que és en un moment crític. Així, si actualment només un 10-20% del carboni dels residus orgànics que queden al camp és absorbit pel sòl, convertir-los tots en carbonet podria augmentar la proporció fins al 50%, emmagatzemant-lo de manera estable durant centenars o milers d’anys.
Una possible ajuda per a una agricultura sostenible
A dia d’avui, l’agricultura mundial és la font d’aproximadament un 16% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Així doncs, aquesta tecnologia podria ser una gran opció per reduir aquesta contribució. De momen, però, no se n’ha fet prou campanya de difusió i, sense la infraestructura necessària per a l’autogeneració, és difícil aconseguir-ne. En aquest sentit, l’estudi vol ser una prova dels grans beneficis que pot aportar i una manera de crear una demanda, i per tant una possible oferta, per al carbonet.