MonPlaneta
L’agricultura intensiva, primera causa de la pèrdua d’ocells a Europa

La primera causa del descens de les poblacions d’ocells a Europa durant els darrers 40 anys ha estat l’agricultura intensiva amb monocultius. Així ho conclou un estudi amb participació catalana i que ha estat publicat a la revista ‘PNAS’, que apunta que, si de mitjana en aquest temps s’ha perdut un 25% dels ocells, en les espècies pròpies dels terrenys agrícoles la caiguda s’apropa al 60%.

Un problema estès però amb diferències importants

El treball, liderat per la Universitat de Montpeller (Occitània) i on també han pres part el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), apunta com la disminució de les poblacions d’ocells ha variat a cada país segons les pràctiques agrícoles. S’han analitzat 170 espècies d’ocells comuns observades a més de 20.000 indrets de 28 països durant 37 anys i els resultats són clars: no és un problema local sinó que els efectes dels grans cultius, els fertilitzants i els pesticides s’estenen a tota Europa.

Aplicació de pesticides en un camp de conreu
Aplicació de pesticides en un camp de conreu

Europa occidental, amb grans parcel·les de conreu i molt ús de pesticides, ha patit molt més que l’est, on això no és tan marcat. A la conca mediterrània, d’altra banda, el relleu del terreny ha mantingut, si més no en algunes zones, un paisatge agrícola en mosaic, amb marges vegetals i de pedra i conreus combinats amb hàbitats naturals, cosa que ha permès frenar la caiguda.

Els monocultius i els pesticides, un gran problema

Així, tal com diu l’estudi, la intensificació de l’agricultura ha anat acompanyada del creixement en l’ús de fertilitzants i pesticides, que eliminen insectes i altres invertebrats del sòl que són l’aliment els ocells, especialment en l’època de cria, en què els pollets necessiten molt de menjar. Aquests productes, a més, també contaminen les llavors i, en ser ingerides pels ocells, els tòxics es van acumulant al seu cos i els poden arribar a matar.

Avió fumigant un camp de conreu | Pixabay
Avió fumigant un camp de conreu | Pixabay

Aquest, però, només és un dels problemes. Els monocultius, per la seva banda, generen paisatges homogenis, sense diversitat de vegetació i on les aus no poden tenir una alimentació variada ni buscar refugi. Això afecta no només a les espècies típiques de zones de conreu sinó també a les que s’hi alimenten, que poden arribar a ser la majoria d’ocells comuns. Tot plegat, doncs, deixa clar que cal accelerar la regulació de les pràctiques agrícoles i la implementació de models més sostenibles.

Altres factors que contribueixen al declivi de les aus

La recerca, a més, també s’ha fixat en el pes del canvi climàtic, la urbanització i els canvis del paisatge forestal en el declivi de les espècies. En el cas del canvi climàtic, és la segona causa del descens de les poblacions d’ocells, ja que l’augment de temperatures ha suposat una pèrdua del 40% de les poblacions d’ocells d’ambients freds i un 18% als hàbitats càlids. La urbanització és el tercer factor, ja que cada cop hi ha menys zones verdes i més edificis a les ciutats, cosa que ha fet caure les poblacions d’ocells un 28% en aquests entorns.

Finalment, també cal tenir en compte una dada important: malgrat l’augment de la coberta forestal a tota Europa durant les darreres quatre dècades, els ocells de bosc han retrocedit aproximadament un 18%. Un fet que, segons els experts, és atribuïble a la pèrdua de qualitat dels boscos nous, amb menys arbres centenaris i una flora i una fauna més simples.

Més notícies
Les baldrigues petites cada vegada tenen més problemes per caçar a causa de l'enterboliment de les aigües | Wikimedia Commons
El canvi climàtic fa que als ocells marins cada cop els costi més menjar
Els canvis químics en l'aigua l'enterboleixen i els costa veure bé les seves preses
La desforestació per fer lloc a terres de cultiu, com mostra aquesta imatge, és una de les grans amenaces a la selva amazònica però no és l'única | CIFOR
L’agricultura és responsable de gairebé tota la desforestació dels tròpics
Un estudi afirma que cal un canvi de perspectiva per aturar-la i atacar les causes subjacents
Un exemplar de papallona monarca
El canvi climàtic i l’agricultura estan eliminant els insectes del món
En algunes parts del planeta les poblacions s'han reduït un 50%
Una parella d'abellerols
El canvi climàtic altera les migracions dels ocells a Europa i els Estats Units
Els experts exposen com les temperatures més suaus modifiquen els processos migratoris dels ocells

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa