MonPlaneta
La capa d’ozó podria estar totalment recuperada d’aquí poques dècades
  • CA

La capa d’ozó podria haver-se restablert completament d’aquí poques dècades, segons un informe internacional elaborat per agències de les Nacions Unides, la Unió Europea i els Estats Units. Així doncs, els Protocols de Montreal de 1987 van ser un èxit a l’hora de frenar l’ús dels productes químics perillosos que van crear el famós ‘forat’ en aquesta capa que protegeix el nostre planeta. Un exemple d’èxit de l’acció humana que pot ser un model a seguir pels reptes a què ens enfrontem actualment.

Una capa protectora de la Terra

La capa d’ozó és una part prima de l’atmosfera de la Terra però que absorbeix la majoria de la radiació ultravioleta que ens arriba del Sol. Si no hi fos, aquesta radiació arribaria a la superfície, posant en perill la majoria d’organismes vius del nostre planeta, inclosos els humans. Els raigs ultravioleta, a més de causar cremades, també augmenten el risc de patir malalties com ara el càncer de pell.

Les escumes aïllants eren entre les responsables del forat de la capa d’ozó

Aquest capa, com és ben sabut, va començar a aprimar-se durant els anys 70, formant un forat que va ser descobert el 1985 i que va suposar un dels primers advertiments dels efectes de l’activitat humana en el curs del planeta. Els investigadors van atribuïr la responsabilitat d’aquest aprimament als cluorofluorocarbonis, els famosos CFCs, que eren presents en pots d’esprai, neveres, aïllaments i aires condicionats.

El gran repte mediambiental dels 90

Només dos anys després del descobriment del forat, el 1987, es van signar els Protocols de Montreal, on gairebé 50 països es van comprometre a eliminar l’ús dels CFCs. Al cap de pocs anys, aquest tractat va ser ratificat per tots els països del món, en un cas únic en la història de les Nacions Unides, i a dia d’avui gairebé el 99% de les substàncies prohibides han estat eliminades, si més no oficialment.

No obstant això, és clar, els gasos es mantenen a l’atmosfera durant un temps, i és per això que el forat va continuar creixent fins l’any 2000 i, a partir d’aleshores, es va anar reduint lentament. Segons els darrers càlculs fets públics, si es continua sense emetre més compostos quíics perjudicials la capa d’ozó podria tornar als nivells de 1980, abans de l’aparició del forat, en només dues dècades a la gran majoria del món, el 2045 a l’Àrtic i el 2066 a l’Antàrtida, on hi havia el forat.

El forat de la capa d'ozó en el seu pitjor moment, a finals de l'any 2000 | Wikimedia Commons
El forat de la capa d’ozó en el seu pitjor moment, a finals de l’any 2000 | Wikimedia Commons

Efectes positius en l’escalfament global

Aquest triomf, a més, ha tingut un efecte molt positiu en la lluita contra el canvi climàtic, per bé que ha estat un efecte col·lateral en què ningú no pensava. Tot i que el forat de la capa d’ozó per sí mateix no té cap efecte en l’escalfament del planeta, molts dels compostos que van ser prohibits també eren gasos d’efecte hivernacle molt potents. De fet, els investigadors calculen que la seva eliminació haurà previngut un escalfament global d’1ºC extra a mitjans d’aquest segle.

Una possible amenaça

L’informe, doncs, és molt optimista i una bona notícia en un camp, el de la protecció del planeta i de les seves condicions de vida actuals, on les bones notícies són molt poc habituals. No obstant això, els autors del treball també alerten que la capa d’ozó no està salvada definitivament. De fet, les propostes de geoenginyeria per refredar la Terra, que consisteixen a enviar quantitats enormes de diòxid de sofre a l’atmosfera, podrien frenar l’escalfament global però, alhora, desfer gran part de la feina de recuperació de la capa d’ozó de les darreres tres dècades.

Més notícies
Un científic canadenc ha identificat un forat a la capa d'ozó a sobre dels tròpics que no s'havia vist mai fins ara
Descobreixen un forat a la capa d’ozó 7 cops més gros que el de l’Antàrtida
Es troba damunt de les regions tropicals del planeta i existeix des dels anys 80, segons un estudi
Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l'escalfament global | Pxfuel
El fum dels grans incendis forestals està destruint la capa d’ozó
Després d'anys de recuperació gràcies als Protocols de Montreal, ara l'escut protector de la Terra s'enfronta a una altra amenaça
El forat de la capa d'ozó en el seu pitjor moment, a finals de l'any 2000
El forat de la capa d’ozó i el canvi climàtic formen un bucle perillós
L'increment de la radiació solar que arriba a la Terra interactua amb el canvi climàtic i els seus efectes s'estan notant a tots els sistemes naturals del planeta
El forat de la capa d'ozó en el seu pitjor moment, a finals de l'any 2000
La Xina continua fent servir CFC i posa en perill la reducció del forat de la capa d’ozó
Un aïllament domèstic emprat massivament per les seves propietats i el seu baix preu conté aquest producte malgrat que va ser prohibit a escala mundial l'any 2010

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa