MonPlaneta
La Xina continua fent servir CFC i posa en perill la reducció del forat de la capa d’ozó

Vuit anys després que els clorofluorocarbonis -el famós CFC- fossin prohibits a tot arreu del món gràcies al Protocol de Montreal, l’ONG Environmental Investigations Agency (EIA) ha descobert que una de les seves variants, el CFC-11, continua sent utilitzat a gran escala Xina. Això podria explicar la sorpresa de la comunitat científica en constatar que la disminució d’aquest compost a l’atmosfera s’havia frenat després d’anys de caigudes sostingudes.

Segons sembla, l’origen d’aquestes emissions és la indústria de la construcció del gegant asiàtic. Els investigadors sospitaven que el CFC continuava fabricant-se en algun país d’aquell continent i els rumors que havien corregut eren molts arribant, fins i tot, a especular-se que el producte estava fent-se servir en secret per enriquir urani destinat a la fabricació d’armes nuclears.

Al final, però, la realitat ha resultat ser molt diferent. A l’hora d’aïllar tèrmicament els habitatges per reduir la despesa energètica i les emissions de diòxid de carboni associades a la seva producció, el triclorofluorometà o CFC-11 resulta molt eficient per expandir l’escuma de poliuretà. Membres de l’EIA va posar-se en contacte amb productors d’aquest material de 10 províncies diferents de la Xina i, després de parlar amb gairebé una vintena d’empreses, van concloure que la majoria fan servir CFC-11.

Un dels venedors d’aquest compost, que és prohibit a la Xina però que no és perseguit amb gaire duresa, va calcular que gairebé tres quartes parts de l’escuma de poliuretà per a ús domèstic que es venen a la Xina es fabriquen fent servir CFC-11 perquè és molt més barat i aconsegueix uns efectes molt més satisfactoris que les alternatives existents que són menys perilloses per a l’ozó.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: eafdfasfsaf a juliol 11, 2018 | 11:40
    eafdfasfsaf juliol 11, 2018 | 11:40
    Quants cancers de pell es podrien evitar si aquesta gent seguis el protocol que van signar? Estem parlant the millions de cancers de pell al mon. Qui paga pel tractament de molts de aquest cancers?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa