MonPlaneta
Anuncien la creació d’un sistema d’avís mundial de desastres meteorològics
  • CA

Durant els propers cinc anys es posarà en marxa un sistema d’alerta mundial contra els esdeveniments meterològics extrems. Així ho han anunciat les Nacions Unides, que afirmen que el proper novembre l’Organització Meteorològica Mundial (WMO) haurà acabat de dissenyar un pla per tal d’aconseguir aquesta eina tan necessària, i que costarà uns 1.500 milions de dòlars, en el termini indicat.

Un perill desigual

A dia d’avui, aproximadament un terç de la població mundial no disposa de cap sistema d’avís d’aquest tipus, una proporció que, al continent africà, arriba al 60%. Amb el canvi climàtic, a més, aquesta tipus de desastres naturals són cada vegada més habituals. De fet, durant els darrers cinquanta anys, la seva freqüència s’ha multiplicat per cinc.

Les inundacions a molts punts de l'est d'Austràlia han estat les pitjors que es recorden | Ajuntament de Brisbane
Les inundacions poden afectar qualsevol lloc del món i saber-ho amb temps salva vides | Ajuntament de Brisbane

Tot i que aquests esdeveniments extrems no són evitables, poder preveure’ls amb prou temps podria haver reduït tant la mortalitat causada com, també, els danys materials. La sort en això, com en tantes altres coses, depèn de l’indret on es visqui. Si als països rics hi ha previsions meteorològiques acurades i es posen en marxa protocols d’evacuació i serveix de protecció civil, als menys desenvolupats esdeveniments semblants poden causar milers de morts.

Un pla ambiciós

En un vídeo anunciant aquest nou pla, el Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha declarat que la situació és “inacceptable”, especialment quan “els impactes climàtics seran cada cop pitjors”. “L’avís anticipat i l’acció salven vides”, ha continuat, concloent que “hem d’augmentar el poder de predicció per a tothom”.

Un cobert greument afectat pel tornado | ACN
Poder avisar de fenòmens extrems pot salvar milers de vides cada any | ACN

L’ONU ha encarregat a la WMO que prepari la tecnologia que permeti controlar l’atmosfera en temps real perquè qualsevol persona, de qualsevol part del món, pugui saber si hi ha una tempesta, unes inundacions o una onada de calor amenaçant la seva regió, avisant els governs amb prou temps com perquè puguin prendre les mesures adequades. Pel que fa al finançament, s’aconseguirà, s’espera, a través el Banc Mundial i el Fons Verd del Clima.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa