MonPlaneta
Els desastres meteorològics s’han multiplicat per cinc en els darrers cinquanta anys

Entre 1970 i 2019, el número de desastres meteorològics que van afectar el nostre planeta es va multiplicar per cinc, segons un nou atles de l’Organització Meteorològica Mundial (WMO per les seves sigles en anglès). En aquests 50 anys, arreu del món hi va haver més d’11.000 esdeveniments catastròfics d’aquest tipus, que inclouen grans tempestes, inundacions com les que van patir les terres de l’Ebre aquest dimecres i sequeres. En total, tot va causar la mort de més de dos milions de persones i pèrdues econòmiques per valor de 3,64 bilions (1.000.000.000.000) de dòlars.

A mesura que la Terra s’ha anat escalfant, a més, la freqüència d’aquests fenòmens ha anat creixent i continuarà fent-ho, afirmen els científics. Hi haurà més onades de calor, més sequeres i més incendis forestals però també més pluges torrencials i inundacions catastròfiques, com hem pogut veure amb l’augment de la mida i la freqüència de les tempestes tropicals més intenses.

El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)
El riu Olifants del Parc Nacional Kruger (Sud-àfrica) durant un episodi de sequera | Fabien Rouire (CC)

La nota positiva de l’informe és que de 1970 ençà, malgrat l’augment en els esdeveniments meteorològics extrems, el número de víctimes mortals ha caigut enormement, especialment gràcies a les millores en els sistemes d’alerta. El països en vies de desenvolupament, es clar, s’han endut la pitjor part i acumulen el 90% de les morts. Les sequeres són la principal causa de mort, amb unes 650.000, mentre que les temperatures extremes han estat responsables de més de 55.000 morts.

A l’altra banda hi ha les pèrdues econòmiques, que s’han multiplicat per 7 en els darrers 50 anys, passant d’uns 49 milions de dòlars diaris entre 1970 i 1979 als aproximadament 380 milions de dòlars per dia de la dècada de 2010-2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa