MonPlaneta
El canvi climàtic ha fet més perilloses 218 malalties infeccioses

Una gran revisió dels estudis fets fins ara ha demostrat que 218 malalties humanes causades per patògens, més del 58% de les conegudes, són més perilloses a causa del canvi climàtic. Fet per investigadors de la Universitat de Hawaii – Manoa (Estats Units) i publicat a la revista ‘Nature Climate Change’, el dengue, l’hepatitis, la pneumònia, la malària i el Zika són només alguns dels mals que han empitjorat a causa de l’acció humana sobre el clima.

Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli  | Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli | Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units

Un estudi exhaustiu d’esdeveniments i malalties

Els investigadors van cercar exhaustivament exemples empírics dels impactes de 10 esdeveniments extrems relacionats amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle en tots els patògens humans coneguts: escalfament, sequera, onades de calor, incendis forestals, pluges extremes, precipitacions, tempestes, pujada del nivell del mar, canvis biogeoquímics als oceans i canvis en la coberta del sòl.

Combinant dues llistes de totes les malalties i infeccions patogèniques que han afectat la humanitat durant la seva història, després van revisar més de 70.000 articles científics buscant exemples de possibles combinacions entre el clima i les malalties. Així és com van veure que tots els esdeveniments extrems descrits influencien mes malalties causades per virus, bacteris, animals, fongs, protozous, plantes i algues.

La majoria són transmeses per vectors, tot i que n’hi ha de transmissió aquàtica, aèria, per contacte directe i pels aliments. De les 375 malalties estudiades, 218 (més d’un 58%) havien estat empitjorades per com a mínim un esdeveniment extrem i de 1.006 maneres diferents.

Els paràsits que causen la malaltia de Chagas en una mostra de sang | CDC
Els paràsits que causen la malaltia de Chagas en una mostra de sang | CDC

Una “enorme vulnerabilitat per a la salut”

El líder dels investigadors, Camilo Mora, explica com, tenint en compte les conseqüències de la pandèmia de Covid-19, va ser “va fer molta por” adonar-se de “l’enorme vulnerabilitat per a la salut” que es deriva de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “Hi ha massa malalties i formes de transmissió”, explica, “perquè pensem que ens podem adaptar al canvi climàtic”. Així doncs, l’única sortida és “reduir les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle”.

Efectes diversos

L’equip ha creat una pàgina web interactiva que mostra les connexions entre esdeveniments extrems i malalties, gràcies a la qual es poden examinar amenaces concretes, les vies per les quals empitjoren les malalties i separar les patologies per grups, a més de veure les proves disponibles dels efectes.

Refugiats sirians  | John Stanmeyer
Els grans desplaçaments de persones són un caldo de cultiu per a l’aparició de brots epidèmics | John Stanmeyer

Entre els descobriments més importants hi ha els següents:

– Els esdeveniments extrems estan apropant els patògens a les persones, augmentant l’àrea i la duració de les condicions ambientals que faciliten la seva expansió. L’escalfament i els canvis en la precipitació, per exemple, s’associen a un major impacte de mosquits, polls, puces, ocells i mamífers implicats en brots de malalties greus.

– Els esdeveniments extrems estan apropant les persones als patògens, forçant desplaçaments o migracions que provoquen o augmenten el contacte entre humans i patògens. Les onades de calor, per exemple, fan augmentar les malalties que es transmeten per l’aigua; i les tempestes, inundacions i a pujada del nivell del mar causen desplaçaments humans que s’han relacionat en l’augment de casos de diverses malalties.

Les Nacions Unides adverteixen que som davant la darrera oportunitat per evitar un futur desastrós | Pxhere
Les Nacions Unides adverteixen que som davant la darrera oportunitat per evitar un futur desastrós | Pxhere

– Els esdeveniments extrems han millorat alguns aspectes dels patògens, com ara millorant la idoneïtat de l’entorn perquè es reprodueixin, accelerant el seu cicle vital, augmentant el període d’exposició, reduïnt el temps d’incubació i augmentant-se la virulència. Les tempestes, pluges i inundacions, per exemple, produeixen aigua estancada, perfecta per augmentar la reproducció dels mosquits que transmeten una gran quantitat de malalties. A més, les onades de calor també fan una pressió selectiva cap a virus més resistents a la calor, molt més perillosos quan arriben als humans, que tenen la febre com mecanisme de defensa.

– Els esdeveniments extrems han reduït la capacitat dels humans de combatre els patògens, afegint estrès per exposició a circumstàncies perilloses, forçant la gent a viure en condicions poc segures i danyant infraestructures i dificultant l’accés als serveis mèdics. La sequera, per exemple, redueix la higiene i pot facilitat brots de moltíssimes malalties.

La ciutat xinesa de Wuhan, on es va originar la pandèmia de Covid-19  | Wikimedia Commons
La ciutat xinesa de Wuhan, on es va originar la pandèmia de Covid-19 | Wikimedia Commons

Cada vegada més vulnerables

Curiosament, tot i que els esdeveniments extrems empitjoren la majoria de malalties, se’n van identificar 63 que s’han tornat menys perilloses. Això sembla que és, sembla, perquè l’escalfament ha reduït la propagació d’alguns virus, ja sigui perquè els costa viure en aquestes temperatures o perquè els sistemes immunològics es fan més forç quan fa més calor. Això, però, és gairebé anecdòtic. El fet és que, a mesura que la Terra s’escalfi i el clima canviï, serem cada vegada més vulnerables.

Més notícies
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible

El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses

Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies
:  - Mobile
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC

Possible cura per a moltes malalties causades per paràsits

Un compost químic podria frenar la reproducció dels causants de la malària i la toxoplasmosi, entre d'altres
:  - Mobile
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia

Tres pandèmies en vint anys: la societat del segle XXI accelera la propagació de malalties

Els grans moviments de persones i la urbanització d'espais naturals faciliten la transmissió global de patògens
:  - Mobile
Retirada de vegetació invasora de les dunes de les platges metropolitanes  | Àrea Metropolitana de Barcelona

L’ONU alerta de l’arribada de plagues més destructores

Les malalties que provoquen a les plantes costen més de 220.000 milions de dòlars anuals
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa