MonPlaneta
Possible cura per a moltes malalties causades per paràsits
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat la identificació d’un compost químic que podria ser un agent actiu contra molts paràsits unicel·lulars, com ara els que causen malalties com la malària o la toxoplasmosi. Tal com expliquen en un article a la revista ‘EMBO Molecular Medicine’, la clau d’aquest producte és que ataca una proteïna anomenada tubulina, que ajuda les cèl·lules a dividir-se i que, per tant, és essencial en la multiplicació dels paràsits.

La ide va sorgir d’una investigació sobre el càncer: si blocar la tubulina a les cèl·lules tumorals impedia que continuessin creixent, un principi aplicat des de fa temps en la quimioteràpia, podia ser que aquest concepte es pogués aplicar a patògens com ara els paràsits, que també necessiten la tubulina per a la divisió cel·lular? Els causants de la malària i la toxoplasmosi són organismes unicel·lulars que tenen nucli i que passen per una fase de reproducció sexual i una asexual, fent servir animals, entre els quals els humans, com a hostes, infectant milions de persones cada any.

El principi del procés de mitosi d'una cèl·lula | Pixabay
El principi del procés de mitosi d’una cèl·lula | Pixabay

Pel que fa la tubulina, la produïm tots els éssers eucariotes i ajuda les cèl·lules a separar els cromosomes i distribuïr-los en les cèl·lules filles durant la divisió. La tubulina, entre organismes tan diferents, canvia molt poc, però aquests petits canvis tenen una importància cabdal. És per això que els investigadors van treballar en el coneixement de la tubulina específica dels paràsits unicel·lulars i en van desxifrar l’estructura molecular. Un cop van tenir aquesta informació, van provar diversos compostos químics capaços d’inhibir-la fins que van trobar-ne un, anomenat parabulina, que bloca la proteïna exactament al mateix lloc on els medicaments contra el càncer inhibeixen la tubulina humana.

En provar la parabulina amb el paràsit de la toxoplasmosi, es va observar com pràcticament perdia qualsevol capacitat de reproduir-se mentre que, en canvi, no tenia cap efecte en les cèl·lules humanes. Així doncs, sembla que aquest compost podria, després de les proves de rigor, convertir-se en un medicament efectiu contra malalties que causen milions de morts anuals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa