MonPlaneta
El canvi climàtic està canviant els patrons de migració dels narvals
  • CA

Els efectes del canvi climàtic estan canviant els patrons de migració dels narvals. Amb el gel retirant-se cada cop més, i tal com apunta un equip d’investigadors en un article a la revista ‘PNAS’, aquests animals, uns dels més sensibles a l’escalfament de la regió, estan variant el seu comportament, probablement en un intent d’adaptar-s’hi.

Uns mamífers marins que poden viure més de 100 anys

Els narvals són els animals més adients per estudiar les migracions, no només per aquesta sensibilitat sinó perquè es creu que poden viure més de 100 anys. Les seves migracions són estacionals, anant d’aigües poc profundes i sense gel a l’estiu a hiverns on el gel cobreix més del 95% dels espais on viuen. Amb unes vides tan llargues, precisament, canviar el seu comportament és una de les poques coses que poden fer per adaptar-se a les noves condicions de l’Àrtic.

Grans canvis en el temps d’una vida

El moment de la migració ha anat canviant amb el temps, coincidint amb com ha variat la pèrdua del gel marí a causa del clima. Gràcies a mesures per satèl·lit s’han pogut seguir els narvals del Canadà durant un període de 21 anys, i s’han observat endarreriments en la migració de la tardor, amb els narvals quedant-se cada dècada 10 dies més que abans als seus hàbitats estivals. A més, els canvis també han afectat diferent aquests animals segons el sexe, amb els mascles marxant primer i les femelles fent-ho una setmana després. Els canvis observats han tingut lloc, probablement en el temps de la vida d’alguns narvals, cosa que ajuda a entendre com s’estan adaptant els mamífers marins al canvi climàtic.

Narvals a prop de Grenlàndia | NASA/OMG
Narvals a prop de Grenlàndia | NASA/OMG

L’adaptació no té per què haver tingut èxit

Això no vol dir, és clar, que la seva adaptació sigui completa i que els ajudi a sobreviure. Al cap a la fi, per exemple, quedar-se més temps a les zones estivals els exposa més al trànsit marítim, que not resultar-los molt perjudicial, tenint en compte que se sap que són sensibles a aquesta molèstia i que els darrers 20 anys han anat patint més i més estrès. Alhora, si es queden més temps a la costa, una onada de fred sobtada pot atrapar-los de sobte i causar la mort de centenars d’animals.

Més notícies
El crani de l'exemplar híbrid descobert al museu danès
Descobreixen un híbrid de narval i beluga a Dinamarca
El crani feia dècades que era a la col·lecció d'un museu i finalment, gràcies a l'anàlisi genètica, s'ha aconseguit saber quin animal era exactament
Al regne animal sovint res no és el que sembla, especialment pel que fa al sexe
Sexe i poder al món animal: 7 exemples per repensar el que creus que saps
La natura té un reglament molt menys clar del que creiem
Un narval prop de la badia de Baffin | Wikimedia Commons
L’escalfament global posa en perill el futur de l’oasi més important de l’Àrtic
Està amenaçant el seu ecosistema i, en el futur, l'acabarà fent desaparèixer
Dofí
Un estudi del clítoris dels dofins indica que els cetacis experimenten plaer sexual
Els experts afirmen que els genitals d'aquests animals tenen una semblança anatòmica força gran amb els dels humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa