MonPlaneta
Brussel·les aprova posar fi a la venda de vehicles de combustió el 2035
  • CA

El Parlament Europeu va votar aquest dimecres prohibir la venda de nous vehicles de combustió interna a partir de 2035, en el que podria ser una de les lleis més potents del món en aquest aspecte. Ara, la mesura ha de ser posada a debat i aprovada pel Consell Europeu, però l’aprovació parlamentària és el pas més important del procés, que pot significar la fi dels vehicles híbrids i una transició molt més ràpida a cotxes totalment elèctrics.

Foto d'arxiu de cotxes i motos circulant a Barcelona | Europa Press
Els vehicles de combustió interna nous deixaran de vendre’s el 2035 | Europa Press

La mesura va aconseguir ser aprovada tot i l’oposició del Partit Popular Europeu, que havia proposat deixar un 10% de vendes de vehicles de combustió. Un dels eurodiputats del grup, l’alemany Peter Liese, va declarar als mitjans que els vehicles de combustió encara tenien camí per recórrer, especialment amb el desenvolupament de combustibles sintètics baixos en carboni.

En aquest sentit, va recordar que els mercats emergents i els països en vies de desenvolupament que compren vehicles europeus no tenen una infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics i que, per tant, els vehicles amb motor d’explosió amb combustibles més nets podien ser una solució per a ells que estimulés la venda de cotxes europeus.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen | ACN
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen | ACN

La culminació d’un pla molt ambiciós

La Comissió Europea va anunciar el seu pla d’eliminació dels vehicles de combustió l’agost de l’any passat, i per facilitar el canvi també va explicar els seus plans per exigir als estats que augmentessin la xarxa de punts de recàrrega, que haurien de ser cada 60km a les grans autopistes. Aquest moviment va sacsejar el continent perquè la indústria de l’automòbil suposa el 7% del PIB europeu i dóna feina a més de 14 milions de persones. Tot i això, el fet que els vehicles suposin el 21% de les emissions de la UE ha estat una raó de pes per optar per una solució ‘ràpida’.

Els cotxes elèctrics són el futur de l'automoció | Cedida
Els cotxes elèctrics seran els únics que es podran vendre a Europa a partir de 2035 | Cedida

Altres mesures importants han estat rebutjades

Tot i això, aquest mateix dimecres el Parlament Europeu va rebutjar altres propostes importants en la lluita contra el canvi climàtic, com ara la reforma del mercat del carboni, la creació d’una taxa fronterera de carboni i, també, la creació d’un fons social climàtic. En el cas de la reforma del mercat del carboni, es tractava d’una de les mesures més ambicioses pel que, en conjunt, és el tercer major emissor mundial de gasos d’efecte. Amb la reforma, es volia aconseguir que les emprese responsables de la quantitat més gran d’aquestes emissions haguessin de comprar crèdits de carboni, com a part d’un full de ruta per reduir les emissions en un 55% el 2030.

Més notícies
Els incendis forestals són cada vegada més habituals i més destructius a causa de l'escalfament global | Pxfuel
Les promeses de la COP26 deixaran l’escalfament global en 2ºC… amb sort
Un estudi afirma que només hi ha entre un 6% i un 10% de probabilitats de mantenir-lo per sota d'1,5ºC
L'estat espanyol ha estat dut als tribunals per enèsima vegada per incompliments de la normativa europea en medi ambient i lluita contra el canvi climàtic | Cédric / Flickr
Brussel·les torna a tustar Espanya per infraccions ambientals i climàtiques
L'Estat torna a constar en el paquet d'infraccions que la Comissió Europea ha publicat aquest mes d'abril
La Comissió Europea | Wikimedia Commons
Nous plans de Brussel·les per reforçar l’economia circular a Europa
La Comissió Europea vol convertir els productes sostenibles en la "norma" a la UE i no dependre del gas rus
El carregador USB-C esdevindrà universal a Europa a finals de 2024
Europa posa data al carregador universal per a aparells electrònics
La tardor de 2024 tots hauran de fer servir un port USB-C

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa