MonPlaneta
Brussel·les torna a tustar Espanya per infraccions ambientals i climàtiques
  • CA

L’estat espanyol torna a ser una de les estrelles del paquet d’infraccions mensual de la Comissió Europea. En aquesta ocasió, les autoritats de Brussel·les han tocat el crostó a Espanya, i fins i tot la duran al Tribunal de Justícia de la UE per incompliments de les seves obligacions com a estat membre que tenen a veure amb el medi ambient i amb la lluita contra el canvi climàtic, concretament en els àmbits del tractament d’aigües residuals urbanes i la millora de l’eficiència energètica dels edificis.

Així, l’Estat continua rebent, una vegada rere una altra, advertiments per part de les autoritats europees pels seus incompliments reiterats d’un gran numero de normatives ambientals i d’acció climàtica. No és, tampoc, el primer cop que la CE duu Espanya als tribunals per aquestes raons.

Abocament d'aigües fecals a la badia de Palma, a Mallorca | Cedida
Abocament d’aigües fecals a la badia de Palma, a Mallorca | Cedida

Més de cinc anys d’infraccions en el tractament d’aigües

En primer lloc, la Comissió Europea ha decidit dur l’estat espanyol davant la màxima autoritat judicial de la UE per l’incompliment reiterat de la directiva europea sobre el tractament d’aigües residuals urbanes. Després d’una carta de requeriment enviada el desembre de 2016 i d’un dictamen motivat enviat el febrer de 2020, Espanya encara no compleix la normativa en aquesta matèria, d’una manera que les investigacions de la CE han titllat d’“incompliment generalitzat” tot i que, ara, reconeixen que hi ha hagut alguns avenços.

La directiva europea en aquest àmbit té per objectiu protegir el medi ambient dels efeces perjudicials de les aigües residuals domèstiques i industrials, obligant els municipis a establir la infraestructura necessària per recollir i tractar aquests residus abans no s’aboquin a una massa d’aigua. El Pacte Verd Europeu, a més, fixa un objectiu de contaminació zero a la UE per beneficiar la salut pública, el medi ambient i la neutralitat climàtica.

Instal·lació de plaques solars a Raimat | ACN
Instal·lació de plaques solars | ACN

Espanya continua suspenent en modernització dels edificis

D’altra banda, Espanya també és un dels tres països que rebrà un dictamen motivat per no transposar plenament a la seva legislació la directiva europea de 2018 sobre l’eficiència energètica dels edificis. Juntament amb Croàcia i Luxemburg, l’estat espanyo no ha afegit elements com ara els requisits mínims de rendiment energètic a edificis nous, electromobilitat i punts de recàrrega ni les noves normes d’inspecció de calefaccions i aires condicionats.

Aquesta directiva suposa un missatge clar de la UE per modernitzar els edificis seguint els avenços tecnològics i fer augmentar la taxa de renovació per millorar-ne el rendiment energètic. Tot i que les normes havien d’estar transposades el 10 de març de 2020, Espanya no ho va fer, i tampoc no va complir després de la carta de requeriment que va rebre el maig del mateix any. Així doncs, ara ha rebut un dictamen motivat i té dos mesos per respondre. Si no ho fa satisfactòriament, l’Estat podria acabar, una vegada més, als tribunals per incompliments en medi ambient i acció climàtica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa