MonPlaneta
El boscos pateixen moltes més amenaces humanes a més de l’agricultura

Encara que normalment es parla de l’agricultura com la principal amenaça d’origen humà per als boscos de la Terra, n’hi ha moltes més. Tal com assenyala un nou estudi publicat a la revista ‘One Earth’, la mineria i la indústria de la fusta també són dos perills molt importants per a ells i per a la biodiversitat que acullen, i caldria tenir en compte els mercats internacionals d’aquests productes a l’hora de dissenyar estratègies de conservació.

Bosc tropical a Colòmbia  | Mark Rowland (Flickr)
Els boscos tropicals primaris són importantíssims pel planeta i cada cop més escassos | Mark Rowland (Flickr)

Uns boscos importantíssims per al planeta

Els boscos que encara queden intactes al nostre planeta, o boscos primaris, són molt importants tant com a hàbitats com pel seu paper en la regulació del clima, però són cada cop més escassos. Segons l’article, de tota la pèrdua de masses forestals que hi va haver l’any 2014 i que es relacionen directament amb l’economia humana, més del 60% tenia a veure amb l’obtenció de productes no-agrícoles. Així, per bé que els conreus són un factor important, no arriben a ser la causa ni de la meitat de la desforestació.

Causes directes i indirectes

Els investigadors van fer servir dades geogràfiques i models economics per localitzar les causes directes i indirectes de la pèrdua de boscos verges del món, un valor enorme per a tot el planeta ja que tenen una biodiversitat molt més alta, són molt més resilients a desastres naturals com ara els incendis i, en el cas dels que hi ha a l’Àfrica i a Amèrica del Sud, poden emmagatzemar més de tres vegades més carboni per hectàrea que els boscos afectats per l’activitat humana i també pels que són gestionats per les persones.

La 'sopa àcida' que es forma sovint a causa de l'extracció de carbó és molt tòxica i alhora conté materials molt valuosos | Jakec / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
La ‘sopa àcida’ que es forma sovint a causa de l’extracció de carbó és molt tòxica per a la biodiversitat | Jakec / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Si bé els estudis anteriors s’havien fixat especialment en la desforestació, és a dir, en la desaparició de la coberta d’arbres, centrar-se en els boscos verges ha permès mostrar el paper perjudicial que hi tenen tant la degradació com la fragmentació. Fins i tot la retirada de petits trams del bosc pot afectar tota la seva estructura i composició i, així, provocar una reducció de la captura de carboni i fins i tot que en comencin a emetre, i la pèrdua de part de la biodiversitat.

Un factor a tenir en compte en una economia global

En el cas de l’Amazones, per exemple, se sol pensar que la producció de carn és el que produeix la desforestació, però el fet és que la producció de béns que requereixen fusta i metalls i que s’extreuen de zones verges també és molt important. En una economia global, els canvis d’usos del sòl no tenen a veure amb les necessitats locals sinó amb els mercats internacionals. Així doncs, aprofitant aquesta mateixa circumstància, els països que volen conservar els seus boscos haurien d’importar els productes que se’n volen extreure d’altres llocs, per repartir la pressió sobre els boscos i també els impacte ambientals associats.

Més notícies
Els boscos tropicals són molt importants per mantenir la temperatura de la Terra | Kim Seng / Flickr

La importància dels boscos tropicals en la lluita contra el canvi climàtic

Aquestes extensions verdes són importantísimes per refredar la superfície de la Terra
:  - Mobile
Bosc europeu  | Jiri Brozovsky

Els darrers vint anys els boscos del món han crescut una superfície com la de França

Aquesta nova massa forestal pot, potencialment, capturar unes 5,9 gigatones de CO2, més que el que emeten els Estats Units en un any
:  - Mobile
La tundra siberiana anirà desapareixent lentament durant els propers segles, substituïda per boscos | Stefan Kruse

La tundra siberiana té els dies comptats a causa de l’escalfament global

Les temperatures a l'Àrtic estan pujant ràpidament i tota la regió podria convertir-se en boscos d'aquí al 2500
:  - Mobile
Polèsia és una de les regions amb una biodiversitat més rica d'Europa, però des del febrer que ha estat arrasada per la guerra | Wild Polesia

Els atacs de l’exèrcit rus estan destruint ‘l’Amazònia d’Europa’, a Ucraïna

Els bombardeigs i les mines arrasen una de les zones amb més diversitat animal i vegetal del continent
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa