Encara que normalment es parla de l’agricultura com la principal amenaça d’origen humà per als boscos de la Terra, n’hi ha moltes més. Tal com assenyala un nou estudi publicat a la revista ‘One Earth’, la mineria i la indústria de la fusta també són dos perills molt importants per a ells i per a la biodiversitat que acullen, i caldria tenir en compte els mercats internacionals d’aquests productes a l’hora de dissenyar estratègies de conservació.

Uns boscos importantíssims per al planeta
Els boscos que encara queden intactes al nostre planeta, o boscos primaris, són molt importants tant com a hàbitats com pel seu paper en la regulació del clima, però són cada cop més escassos. Segons l’article, de tota la pèrdua de masses forestals que hi va haver l’any 2014 i que es relacionen directament amb l’economia humana, més del 60% tenia a veure amb l’obtenció de productes no-agrícoles. Així, per bé que els conreus són un factor important, no arriben a ser la causa ni de la meitat de la desforestació.
Causes directes i indirectes
Els investigadors van fer servir dades geogràfiques i models economics per localitzar les causes directes i indirectes de la pèrdua de boscos verges del món, un valor enorme per a tot el planeta ja que tenen una biodiversitat molt més alta, són molt més resilients a desastres naturals com ara els incendis i, en el cas dels que hi ha a l’Àfrica i a Amèrica del Sud, poden emmagatzemar més de tres vegades més carboni per hectàrea que els boscos afectats per l’activitat humana i també pels que són gestionats per les persones.

Si bé els estudis anteriors s’havien fixat especialment en la desforestació, és a dir, en la desaparició de la coberta d’arbres, centrar-se en els boscos verges ha permès mostrar el paper perjudicial que hi tenen tant la degradació com la fragmentació. Fins i tot la retirada de petits trams del bosc pot afectar tota la seva estructura i composició i, així, provocar una reducció de la captura de carboni i fins i tot que en comencin a emetre, i la pèrdua de part de la biodiversitat.
Un factor a tenir en compte en una economia global
En el cas de l’Amazones, per exemple, se sol pensar que la producció de carn és el que produeix la desforestació, però el fet és que la producció de béns que requereixen fusta i metalls i que s’extreuen de zones verges també és molt important. En una economia global, els canvis d’usos del sòl no tenen a veure amb les necessitats locals sinó amb els mercats internacionals. Així doncs, aprofitant aquesta mateixa circumstància, els països que volen conservar els seus boscos haurien d’importar els productes que se’n volen extreure d’altres llocs, per repartir la pressió sobre els boscos i també els impacte ambientals associats.