MonPlaneta
Bons resultats del projecte WAT’SAVEREUSE de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, l’Euroregió Pirineus – Mediterrània i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van presentar a Barcelona els primers resultats del projecte LIFE WAT’SAVEREUSE. Els seus objectius principals són tres: reduir un 20% el consum d’aigua als hotels, augmentar un 9% l’aigua reutilitzada al sector turístic de Catalunya, les illes Balears i la regió d’Occitània i aconseguir un 12% d’estalvi d’aigua a les administracions públiques dels tres territoris.

El secretari general de l’Euroregió Pirineus – Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, va assenyalar que aquest projecte europeu implementa iniciatives en el sector turístic que fomenten un model d’economia circular basat en la reducció del consum d’aigua i en la seva reutilització. Així, es pot aconseguir una millor adaptació al canvi climàtic i, en particular, la preservació del medi mediterrani.

Els tres governs valoren molt positivament el projecte

Els representants dels tres governs van destacar la molt bona difusió de la iniciativa en campanyes de difusió i en els actes, tallers i trobades dels darrers dos anys. Unes activitats que s’han centrat en promocionar solucions innovadores en la gestió de l’aigua i on han participat tant entitats públiques com organitzacions del sector turístic.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, que va afirmar que “a Catalunya seguirem treballant per salvar cada gota de l’aigua”, posant com a exemple la reutilització d’aquest recurs natural. En aquest àmbit va destacar que “el darrer any hem incrementat en un 40% l’aigua regenerada respecte a l’any 2020 i preveiem doblar-la pel 2027”.

El vicepresident de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, va intervenir en la mateixa direcció, destacant que “tenim el repte d’incrementar la capacitat d’absorció d’aigües regenerades. Actualment, reutilitzem un 30% d’aigua depurada perquè, fins ara, ens ha costat tenir demanda d’aquesta aigua. Per això, al Pla Hidrològic de les Illes Balears la reutilització passa a ser un pilar fonamental”.

Eric Cadore, president de la comissió de l’aigua de la regió Occitània, va destacar que WAT’SAVEREUSE posa en valor els beneficis de l’economia circular de l’aigua al sector turístic, així com la reducció del risc d’escassetat i l’impacte del turisme sobre l’aigua a la conca mediterrània”. En aquest sentit, Cadore va destacar que “la nostra agència d’innovació AD’OCC ha elaborat un document amb molt bons exemples de solucions integrades en els camps d’aplicació de l’aigua i el turisme”.

Les campanyes de conscienciació han tingut un gran abast

Bernard-Sans va donar algunes dades sobre les campanyes de conscienciació promogudes per les institucions membres de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, com la campanya “A les Balears tenim moltes coses… Però poca aigua”, llançada en 6 llengües,i que ha arribat a més de 5 milions de persones en només dos mesos; la de la Regió d’Occitània “Laissez-nous de l’Eau” que ha arribat a 3 milions de persones; o la campanya “Emporta’t els records, no l’aigua” de Catalunya, on han col·laborat més de 210 oficines de turisme i 40 empreses i operadors del sector turístic per promoure l’estalvi d’aigua.

Més notícies
Rosario Sánchez, Pere Aragonès i Carole Delga en l’acte de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània | Lydie Lecarpentier - Regió Occitània

Catalunya presidirà l’Euroregió Pirineus Mediterrània els propers dos anys

Els governs balear, català i d'Occitània impulsaran una estratègia conjunta per a la sostenibilitat mediambiental
:  - Mobile
Acte de l'Euroregió a Montpelier / Cedida

L’Euroregió impulsa un observatori de la contaminació per plàstics al mar

L'objectiu és crear un front comú per combatre aquest problema mediambiental
:  - Mobile
Un voluntari recull residus a la jornada 'Let's Clean Up Europe' de s'Albufereta (Mallorca) | Som Pollença

Recullen més d’una tona de residus en un acte a tres indrets de l’Euroregió Mediterrània

"Let's clean up Europe" va unir més de 200 persones en una recollida de residus simultània a Catalunya, les Illes Balears i Occitània
:  - Mobile
Afectació de planifolis per sequera a l’Alt Empordà | CREAF

El CREAF avisa que la sequera pot dur els boscos a un “escenari desconegut”

La institució analitza els efectes de la manca persistent de pluges a les masses forestals mediterrànies
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa