Recullen més d’una tona de residus en un acte a tres indrets de l’Euroregió Mediterrània

La jornada “Let’s clean up Europe” ha unit més de 200 persones que han participat a una recollida de residus simultània a Catalunya, les Illes Balears i Occitània. El passat dissabte 18 de setembre, a la Reserva Natural de s’Albufereta (Mallorca), la badia dels Alfacs (delta de l’Ebre) i el PNR de la Narbonesa (Occitània) la iniciativa de l’Euroregió Pirineu-Mediterrània va organitzar una recollida de residus conjunta coincidint amb el World Clean Up Day, un programa global que vol combatre el problema que suposen les deixalles a les platges de tot el món.

Als tres punts triats, la jornada es va iniciar amb la recollida, classificació i pesatge de les deixalles, amb la presència de càrrecs polítiques de cada regió. al dalta de l’Ebre, una vuitantena de voluntaris van recollir 465kg a la badia dels Alfacs, la majoria de plàstics i restes de pesca. El director del Parc Natural del Delta, Francesc Vidal, va explicar com aquestes accions volen “donar visibilitat” al problema de la brossa marina i “conscienciar” que el més important és no generar-la, reduint la producció de residus i amb un “consum responsable”. Isaac Peraire, per la seva banda, com a director de l’Agència de Residus de Catalunya, va donar les gràcies als voluntaris i entitats implicades i va demanar a la indústria que assumís la seva responsabilitat en la generació de deixalles. A més de la iniciativa de l’Euroregió, onze municipis del Montsià també van organitzar accions de neteja, amb l’objectiu de recollir 50.000 peces de residus, sumant-se a la iniciativa “Montsià Clean Up Challenge” del Consell Comarcal i l’entitat Catalunya Clean Up Challenge”.

Fotografia de grup de la recollida de deixalles a Gruissan | Cedida
Fotografia de grup de la recollida de deixalles a Gruissan | Cedida

A la Reserva Natural de s’Albufereta, a Mallorca, una cinquantena de persones van recollir gairebé 300kg de deixalles, la majoria plàstics i microplàstics. El director general de relacions exteriors del Govern de les Illes Balears, Antoni Vicenç, va destacar que la recollida es v fer en un moment “molt important”, on la cooperació entre es tres països reforça el full de ruta pel 2030 per trobar la sostenibilitat “ambiental, cultural, social i econòmcia”. A més, el portaveu del Grup d’Amics en Defensa del Medi Ambient, Bernat Fiol, va subratllar que els elements recollits no havien de ser allà i estaven fent mal, interpel·lant les cimeres perquè marquin pautes clares que es necessiten “urgentment”.

Finalment, al PNR de la Narbonesa, a Occitània, més de seixanta voluntaris van recollir fins a 300kg de residus, dels quals 80 eren plàstics. En aquell context, diversos representants polítics i institucionals van participar en una roda de premsa d’entre els quals va destacar Didier Codorniu, alcalde de Gruissan i vicepresident primer de la Regió d’Occitània.

Nou comentari