MonPlaneta
Les bateries dels vehicles elèctrics poden tenir una segona vida

L’empresa nord-americana B2U Storage Solutions va anunciar la setmana passada que havia començat a fer servir bateries velles de vehicles elèctrics per emmagatzemar energia generada amb fonts renovables. Així, amb la posada en marxa d’una instal·lació de bateries de 25 MWh a Califòrnia, la companyia ha obert una nova porta que pot donar una segona vida a aquestes bateries.

Una etapa intermitja entre el cotxe i la planta de reciclatge

Per funcionar en un cotxe, les bateries han de complir uns requisits concrets tant de capacitat com de velocitat de descàrrega. Una requisits força elevats i que, a mesura que es fan servir, compleixen cada cop menys. El fet, però, és que una bateria pot haver deixat de ser apta per a un cotxe elèctric però continuar tenint unes prestacions suficients com per a, per exemple, emmagatzemar energia per a la xarxa elèctrica.

Bateria de vehicle elèctric | Karlis Dambrans (Flickr)
Bateria de vehicle elèctric | Karlis Dambrans (Flickr)

Així doncs, B2U s’ha proposat fer servir les bateries donant-los un ús intermig entre els vehicles i la planta de reciclatge. Per aconseguir això, però, calien dues coses: un subministrament suficient de bateries de cotxe que havien esgotat la seva vida útil i una generació d’energia barata prou gran com perquè valgués la pena emmagatzemar-la. L’electrificació de la mobilitat i l’expansió de les renovables, especialment de l’energia solar, ha permès complir totes dues condicions i posar en marxa aquesta operació.

Una vida útil que pot allargar-se

Fins i tot després d’haver estat fetes servir molt en un cotxe, una bateria encara pot emmagatzemar una quantitat important d’energia. A més, B2U treballa amb fabricants de bateries, de manera que també en rep algunes de poc usades però que, per una raó o una altra, no complien els estàndards exigibles per a aquell ús. Així, en comptes de llençar-les o reciclar-les, totes aquestes bateries, més o menys usades, seran fetes servir durant molt més temps com a part d’un esforç, el de l’emmagatzematge, que és crucial si volem un futur amb un 100% d’energies renovables.

Les bateries de vehicles elèctrics són posades en aquestes graelles on se les pot monitoritzar de manera contínua | B2U
Les bateries de vehicles elèctrics són posades en aquestes graelles on se les pot monitoritzar de manera contínua | B2U

Per reduir encara més els costos, a B2U les bateries no són desmuntades i reaprofitades sinó que es fan servir tal i com eren a l’interior dels vehicles. Per fer-ho s’ha hagut de crear una capa que ‘tradueix’ la informació del sistema de gestió d’energia de la bateria i el programa informàtic que controla tota la planta d’emmagatzemage. Així es pot saber en quin estat es troba cada bateria i conèixer tant la capacitat energètica total com quines bateries hauran de ser substituïdes més aviat o, fins i tot, si alguna té un problema.

Una bona idea per a un dels grans problemes de les renovables

Gràcies a això, la instal·lació de B2U a Califòrnia està fent servir 1.300 bateries individuals amb orígens i prestacions molt diferents. Si inicialment ha començat amb bateries de vehicles Honda i Nissan, el programa de la planta ha estat preparat perquè també pugui funcionar amb bateries provinents de cotxes de Tesla i General Motors. Amb tot plegat, la planta d’energia solar de B2U pot continuar venent electricitat no només durant el dia sinó també un cop s’ha post el sol, posant un granet de sorra a la solució d’un dels grans inconvenients de les renovables, la seva variabilitat.

Més notícies
La conversió termofotovoltaica podria ser la clau que solucionés el principal problema de les energies renovables | Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems
Un nou concepte de “bateria tèrmica” podria revolucionar les renovables
Emmagatzemar l'energia del vent i el sol com a calor pot ser la clau d'una transició energètica ràpida i segura
Aquesta central compta amb una bateria de sorra per pot emmagatzemar energia en forma de calor durant mesos | Polar Night Energy
La primera “bateria de sorra” podria iniciar una revolució energètica
Ha estat instal·lada a Finlàndia i pot emmagatzemar energia durant mesos
Aquest nou tipus de bateries de flux pot ser una gran promesa per a la transició energètica | Georgia Tech
Les bateries de flux petites i barates poden revolucionar l’energia verda
Desenvolupades als Estats Units, són una alternativa cada cop més clara a les d'ió liti que fem servir avui
El cartró podria passar de ser un residu molest a el pilar d'una nova indústria de les bateries elèctriques | Pixnio
Un nou mètode permet reciclar cartró en material per a fer bateries
La carbonització pot iniciar una revolució en el sector de l'electrònica i la mobilitat elèctrica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa