MonPlaneta
Ballar a una discoteca pot reduir la seva despesa energètica
  • CA

Ballar a una discoteca o un concert pot ajudar a reduir la despesa energètica i la petjada de carboni de la sala. En un article publicat a la web de la BBC, la periodista Shiona McCallum explica l’exemple del SWG3, un local d’arts i música de Glasgow, a Escòcia, que ha instal·lat un sistema que aprofita la calor emesa pels qui ballen per alimentar la calefacció i l’aire condicionat.

Una tecnologia basada en la geotèrmia

El sistema consisteix a fer servir un fluid conductor per dur la calor que emeten els cossos en moviment a uns conductes que arriben a 200 metres de profunditat i que es poden carregar com una bateria tèrmica. Aquesta energia després es redirigeix a les bombes de calor i es fa servir per escalfar o refredar l’aire a la temperatura que sigui necessària abans d’emetre’l altre cop a l’interior del SWG3. Funciona, doncs, d’una manera molt semblant a una instal·lació geotèrmica però la calor, en comptes de venir de baix, ve de dalt.

El SWG3 ha posat en marxa aquest projecte tan ambiciós per reduir la seva petjada energètica | SWG3
El SWG3 ha posat en marxa aquest projecte tan ambiciós per reduir la seva petjada energètica | SWG3

Un “salt de fe” cap a la neutralitat en carboni

En declaracions a la BBC, els propietaris de la sala afirmen que això permetrà deconnectar les calderes de gas i estalviar-se l’emissió de 70 tones de diòxid de carboni cada any. Shiona McCallum també ha parlat amb David Townsend, fundador de l’empresa de geotèrmia TownRock Energy, que ha dissenyat el sistema, anomenat ‘Bodyheat’, gràcies al suport del govern escocès i a les subvencions que ha aconseguit l’empresa per desenvolupar la tecnologia.

Segons explica, si el ball és a música a un ritme mitjà, es poden generar uns 250W d’energia, com seria el cas d’un concert de rock classic. Si hi ha un DJ molt conegut, però, amb música ràpida i tothom saltant, es podrien generar entre 500 i 600W d’energia tèrmica. Tot plegat sembla arriscat, i el mateix director del SWG3, Andrew Fleming-Brown, reconeix que és un “salt de fe”, però els pot permetre aconseguir el seu objectiu de ser neutres en carboni el 2025.

El SWG3 pot ser un model a seguir per a molts altres locals del món
El SWG3 pot ser un model a seguir per a molts altres locals del món

El sistema, és clar, no és barat: la instal·lació ha durat tres anys i el seu cost total ronda els 700.000€. Tot i això, Fleming-Brown creu que, en aproximadament cinc anys, podrien haver recuperat la inversió. A més, si funciona a Escòcia, pot ser un exemple per a tota Europa i la resta del món. De fet, segons explica Townsend, ja hi ha un club de Berlín, el SchwuZ, que s’ha interessat en la tecnologia i valora instal·lar el mateix sistema.

Més notícies
Segons afirmen els investigadors, el seu nou sistema pot trencar el límit d'eficiència teòrica de les plaques solars fins arribar al límit termodinàmic, és a dir, el límit absolut de conversió d'energia
Una millora en les plaques solars trenca tots els rècords d’eficiència
Per si això fos poc, podria funcionar 24 hores al dia
L’Institut Cartogràfic i Geològic comença a estudiar el potencial geotèrmic profund català
L’Institut inicia a l'Empordà el projecte per quantificar del potencial del país per facilitar la presa de decisions en futurs desenvolupaments
Un edifici de Sabadell durant el procés de rehabilitació a què va ser sotmès abans de convertir-se en pisos de lloguer social, un exemple del procés de canvi que necessiten molts edificis del nostre país
La rehabilitació d’edificis és essencial per a la transició energètica
Fer-los eficients pot reduir enormement el seu consum i, per tant, la nostra factura del gas i l'electricitat
La baixa eficiència energètica de les llars ajuda a que les factures es disparin | Pixabay
Com aïllar casa teva del fred i estalviar més d’un 50% d’energia
Els efectes de l'eficiència energètica en les factures de gas i corrent poden arribar a ser espectaculars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa