MonPlaneta
L’Institut Cartogràfic i Geològic comença a estudiar el potencial geotèrmic profund català
Àmbits amb potencial d'energia geotèrmica d'origen profund a Catalunya
Àmbits amb potencial d’energia geotèrmica d’origen profund a Catalunya | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

!--akiadsense-->

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha iniciat un estudi que vol avaluar el potencial geotèrmic profund del país. El treball ha començat a l’Empordà i aquesta fase, que s’acabarà el 2021, es desenvolupa en el marc del projecte europeu ‘Hot-lime, Mapping and Assessment of Geothermal Plays in Deep Carbonate Rocks’, en què l’Institut pren part juntament amb altres 14 serveis geològics europeus.

L’energia geotèrmica és una font d’energia renovable, neta, que sempre està disponible i que es pot classificar segons el seu origen i temperatura (molt baixa, baixa, mitjana i alta). Així, els recursos geotèrmics superficials s’aprofiten amb la tecnologia de les bombes de calor i, en el cas de Catalunya, el seu ús es troba en plena expansió en la climatització d’edificis, bé com a sistema únic o combinat amb altres energies renovables. En canvi, l’aprofitament de recursos geotèrmics d’origen profund encara és escàs en comparació amb altres països europeus com Alemanya, França, Bèlgica o Àustria, on s’utilitza per a xarxes de calor centralitzades de barri, a la indústria o en la generació d’electricitat.

Exemple de modelització en 3D de recursos geotèrmics profunds
Exemple de modelització en 3D de recursos geotèrmics profunds | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

!--akiadsense-->

L’any 2012, l’Atles de Georètmia de Catalunya de l’ICGC ja va identificar els àmbits més favorables per extreure aquest tipus d’energia. Ara, aquest nou projecte permetrà quantificar l’energia geotèrmica profunda disponible a les zones identificades a l’Atles. Per aconseguir-ho, l’Institut durà a terme treballs de camp per a l’adquisició de dades geofísiques i elaborarà models 3D amb tècniques probabilístiques per predir els recursos disponibles. Enguany s’han iniciat campanyes d’exploració geofísica i mostreig a la comarca del Baix Empordà i la primera part d’aquests treballs finalitzaran durant la primavera. Posteriorment, s’iniciarà la construcció de diversos models que conduiran a l’avaluació del recurs en aquest sector.

El projecte continuarà a les comarques del Baix i Alt Camp, el Penedès, el Vallès Oriental i Occidental, la Selva, així com a la Depressió Central i altres àmbits locals. Els resultats es podran consultar al portal Geoíndex de l’Institut i facilitaran la presa de decisions sobre futurs aprofitaments d’aquesta energia renovable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa