MonPlaneta
Indignació internacional per un projecte d’experimentació amb balenes a Noruega
  • CA

Un gran grup de científics de tot el món ha demanat a Noruega que aturi immediatament els seus plans de dur a terme experiments en rorquals d’aleta blanca, afirmant que capturar-los i provar la seva reacció als sorolls pot resultar en una experiència aterritora i molt estressant.

L’inici d’aquest projecte, que és el més gran que s’ha fet mai experimentant amb balenes i que es durà a terme a l’arxipèlag de les illes Lofoten, podria començar en qualsevol moment, i segons les autoritats noruegues té l’objectiu d’entendre quins són els efectes de la contaminació acústica en aquests mamífers marins.

Segons els plans, es capturaran dotze exemplars joves d’aquesta espècie de rorqual, se’ls faran anàlisis de sang i, a ordres d’un equip de científics nord-americans, se’ls col·locaran elèctrodes per mesurar la seva audició. Segons un comunicat de l’Autoritat de Seguretat Alimentària de Noruega, que és qui ha donat permís per a dur a terme els experiments, les balenes seran sedades si és necessari i se les retindrà durant unes sis hores, tot i que s’espera que no sigui necessari haver de calmar-les. També se’ls col·locarà un xip per poder-les seguir per GPS.

L’objectiu de l’experiment és conèixer quins són els sons més greus que poden sentir aquests animals, i les autoritats reconeixen que el procés de retenció i de prova de capacitat auditiva els causarà dolor, però afirmen que serà moderat però que, gràcies a aquest experiment, es podran beneficiar no només aquesta sinó totes les espècies de balena i altres cetacis.

Això, però, no ha convençut els 50 científics que han enviat una carta al primer ministre de Noruega oposant-se a l’experiment i, especialment, a la consideració del patiment dels rorquals com a “moderat”, ja que l’estrès a què se’ls sotmetria els pot provocar pànic i això seria molt perillós tant per a ells com per a les persones.

A més, tampoc no consideren tolerable fer córrer a rorquals joves els perills de la sedació, i que tot plegat els podria causar efectes molt negatius a llarg termini. Per molt que la contaminació acústica i el mal que els fa estiguin sent subestimats, conclouen, això no fa acceptable experiments d’aquest tipus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa