Els set grans grups de línies aèries europees no estan fent prou per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle en línia amb els Acords de París, segons afirma el darrer informe encarregat per Greenpeace. En una nota de premsa, l’entitat ecologista afirma que aquestes empreses haurien de reduir els seus vols un 2% anual per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic però que, en canvi, opten per “solucions d’eficàcia dubtosa”, concloent que cap de les companyies analitzades té objectius de reducció anuals ni ha promès descarbonitzar-se el 2040.
Solucions “falses o indirectes”
Quan les aerolínies afirmen que reduiran les emissions, declaren des de Greenpeace, ho fan “amb poca o cap base”. L’informe, que inclou Lufthansa, Air France-KLM, IAG (que inclou Iberia i British Airways), Ryanair, easyJet, SAS i TAP Portugal, assenyala que aquestes companyies prometen reduir les emissions però que es basen en solucions “falses o indirectes” com la compensació o els combustibles sostenibles per a aviació. D’aquests grans grups, només tres s’han compromès a reduir les seves emissions els propers 5 anys, i entre totes set, el 2019, van emetre 170 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle, més de la meitat del que emet l’estat espanyol en un any.

Greenpeace demana prohibir els vols curts
El responsable de mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández, afirma que l’aviació és “el mitjà de transport més perjudicial per passatger/quilòmetre” i, a més, la font d’emissions del transport que creix més ràpidament a Europa. No obstant això, lamenta, la regulació actual no exigeix a les aerolínies que redueixin els vols “i es descarbonitzin de debò”. Tot plegat, afirma Fernández, mentre “es beneficien de nombroses exempcions fiscals” i “han rebut més de 30.000 milions en rescats post-Covid”. Per tot això, Greenpeace exigeix a la UE que acabi amb aquests “privilegis” i posi el sector aeri en el camí de la sostenibilitat, començant per “prohibir vols curts” i reduir els vols de negocis si hi ha trajectes equivalents en tren.
Dues opcions ‘sostenibles’ que no consideren suficients
Greenpeace recorda que cinc de les set companyies analitzades fan servir combustible sostenible d’aviació (SAF) però que, primer, l’ús d’aquest combustible a partir de biomassa pot ser problemàtic per la seva relació amb la destrucció del medi ambient i l’escassedat d’aliments i, segon, que el seu ús d’aquest combustible només suposa un 0,1% del seu ús total de carburant i que, segons l’Agència Internacional de l’Energia, el 2040 haurà arribat només al 2040, una xifra que l’organització no considera “prou ambiciosa”.
Més enllà d’això, Greenpeace també critica l’estratègia de compensar les emissions com a camí a la neutralitat del transport aeri ja que, segons afirmen, només el 2% dels projectes de compensació han resultat “en una reducció real d’emissions”. Així, els ecologistes ataquen molt durament el que consideren el “greenwashing” del sector, amb “comunicació enganyosa”, “patrocini d’iniciatives respectuoses amb el clima” o “promoció de solucions falses o insuficients”.