MonPlaneta
Reduir l’alçada de vol dels avions podria reduir la seva contribució al canvi climàtic

L’impacte mediambiental de la indústria de l’aviació, tant pel que fa a la contaminació com a la seva contribució al canvi climàtic, està mirant de ser contrarrestada de diverses maneres, com ara el desenvolupament de combustibles menys nocius, un augment de l’eficiència dels avions i també la millora dels motors elèctrics per tal que també puguin ser usats en aquests aparells.

No obstant això, moltes d’aquestes coses encara trigaran anys a poder ser aplicades a gran escala. Mentrestant, un estudi de l’Imperial College de Londres, publicat a la revista ‘Environmental Science Technology’, proposa una manera de, si més no, eliminar una part important de la seva contribució a l’escalfament de la Terra.

Els deixants dels avions atrapen la calor que surt de la superfície de la Terra en direcció a l’espai, fent-la rebotar altre cop cap a baix, i són responsables d’un 14% del perjudici al clima i a la qualitat de l’aire dels avions. Amb l’augment del trànsit aeri, a més, un estudi recent afirma que el seu efecte podria multiplicar-se per tres d’aquí al 2050.

Segons els investigadors londinencs, però, si l’altitud dels avions es reduís en uns 2.000 peus en menys del 2% de tots els vols que es fan cada any, el seu impacte en el clima es reduiria fins a un 59%. A més, a diferència del CO2, els deixants només duren unes 18 hores, de manera que deixarien d’afectar la temperatura de la Terra de manera immediata.

L’explicació de per què reduir l’alçada eliminaria els deixants és senzilla: aquestes esteles només es formen en àrees on l’atmosfera és més prima i amb molta humitat. Tot i que el canvi provocaria un augment del consum de combustible dels avions, seria de menys d’un 0,1% i, a més, el seu impacte en emissions de CO2 es compensaria amb la desaparició dels deixants.

Per trobar l’altitud òptima, els avions haurien de fer servir instruments per detectar la humitat i resoldre una sèrie de problemes tècnics que, en qualsevol cas, es podrien solucionar. Tot i que seria una reducció relativament petita de la contribució de l’activitat humana al canvi climàtic, cada passa compta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa