MonPlaneta
El 35% de la contaminació de l’aigua prové de les rentadores
  • CA

El 35% de la contaminació de les aigües del món prové de les rentadores. Cada any, es consumeixen 19.000 milions de litres d’aigua i s’alliberen uns 500 milions de quilos de plàstics al mar només per a rentar la roba. Un fet que deixa prou clar com els microplàstics i les microfibres de la roba i els detergents són un dels principals contribuents al mal estat dels rius i els mars del planeta.

Així doncs, és normal que aquesta acció tan quotidiana, la de rentar la roba, també sigui una part important dels debats sobre la sostenibilitat, la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Amb algunes accions quotidianes, de fet, podem posar el nostre gra de sorra, no només en el reciclatge, que també, o en l’estalvi energètic, sinó també reduint l’impacte de les rentadores al medi ambient i pensant com fer la bugada de manera més sostenible.

Microplàstics trobats a la costa mediterrània | Universitat de Barcelona
Microplàstics trobats a la costa mediterrània | Universitat de Barcelona

Un petit canvi amb molts beneficis

Justament, una solució sorprenentment senzilla per reduir el despreniment d’una gran part de les aproximadament 700.000 partícules de microfibres que s’alliberen durant una bugada és rentar la roba amb aigua freda. No només això sinó que, fent-ho així, el consum energètic es redueix en un 80%, fent que el cost sigui molt més baix per a la nostra butxaca i, és clar, que les emissions de gasos d’efecte hivernacle associat també ho siguin.

Així doncs, i de cara a aquest 2023 que acaba de començar, un dels nous costums que podríem adoptar és el de rentar la roba amb aigua freda, si més no la que no estigui prou bruta com per necessitar un rentat especial i aigua molt calenta per endur-se tota la brutícia. Pel dia a dia, normalment, amb aigua freda n’hi ha més que suficient i no només farem un favor al medi ambient i al clima de la Terra sinó, també, a les nostres butxaques.

Més notícies
Set claus per estalviar gas i electricitat aquest hivern
En un moment com l'actual, alguns petits canvis poden tenir un efecte molt important
La manera com tractem la roba pot tenir un impacte important en el clima, el medi ambient i també la nostra butxaca | L.T.
Com rentar la roba de manera segura i sostenible
Algunes de les coses que fem normalment poden contribuir a les emissions de carboni i a alliberar microfibres
Plàstics utilitzats en l’agricultura, als mulching, als hivernacles, microtúnels, malles i sistemes de reg
Els microplàstics, també al sòl
La presència d'aquestes micropartícules de plàstics al mar ha estat àmpliament estudiada però en ecosistemes terrestes només hi ha un centenar d’articles científics publicats
Suc e Sentenac, a Foix, el poble més proper a la zona on ha tingut lloc l'estudi
Els microplàstics també viatgen per l’aire, arribant fins les zones més remotes
Un equip de científics n'ha trobat quantitats significatives a Bernadouze, un indret de l'Arieja, al vessant nord dels Pirineus, que és a més de cent quilòmetres de Tolosa de Llenguadoc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa