El passat mes de gener les temperatures a Europa van ser excepcionalment càlides. Segons informa el Servei Copèrnic de Canvi Climàtic de la Unió Europea, es van batre rècords del dia de gener amb les temperatures més elevades a vuit països i, en global, el mes al continent va ser 2,2ºC més càlid que la mitjana 1990-2020.
El gener, segons les dades de Copèrnic, va ser especialment càlid als Balcans, l’Europa de l’Est, Finlàndia, el nord-oest de Rússia i l’arxipèlag de Svalbard, a la costa de Noruega. A principis de mes, de fet, ja hi va haver una onada de calor extrema a tota Europa, i la situació no va millorar gaire durant les setmanes següents.

Europa, el continent que s’escalfa més ràpidament
Tot plegat, i encara que sigui un cas excepcional, és un indicador clar dels efectes que està tenint el canvi climàtic a Europa i és un advertiment dels esdeveniments extrems que poden arribar en el futur, tal com va explicar la directora adjunta de Copèrnic, Samantha Burgess, en un comunicat de premsa. El Vell Continent, de fet, s’està escalfant més ràpidament que pràcticament cap altra regió del planeta, segons l’Organització Meteorològica Mundial, i és per això que els incendis forestals, les onades de calor, les sequeres i altres catàstrofes s’estan fent cada cop més habituals.
Les temperatures mundials també van superar la mitjana
A nivell mundial, d’altra banda, les temperatures també van ser més altes que la mitjana, per bé que no tant: només 0,25ºC més que la mitjana 1991-2020. A més d’Europa, gran part d’Amèrica del Nord va experimentar temperatures superiors a la mitjana i a l’extrem sud del planeta, a l’Antàrtida, també es van registrar nivells rècord de fusió del gel marí. La seva extensió, de fet, va ser un 31% menor a la mitjana, superant de molt el mínim anterior, que es va establir el 2017.