MonPlaneta
Les temperatures pujaran 2,4ºC fins i tot amb els acords de la COP26
  • CA

L’escalfament global durà la Terra a ser 2,4ºC més càlida que abans de la Revolució Industrial fins i tot si tots els països compleixen els seus compromisos contra el canvi climàtic, inclosos els que s’han signat fins ara a la cimera COP26 de Glasgow (Escòcia). Segons afirma l’organització Climate Action Tracker, el 2030 les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle encara seran el doble de les que haurien de ser si es vol mantenir l’augment de temperatura en 1,5ºC, el límit crític a partir del qual hi pot haver conseqüències catastròfiques.

Climate Action Tracker afirma que els compromisos de neutralitat en carboni d’una quarantena de països suposen un 85% de la reducció d’emissions esperades arreu del món però que, desgraciadament, només un 6% d’aquesta reducció té plans concrets per dur-se a terme. En un comunicat, el CEO de Climate Analytics, Bill Hare, afirma que “està molt bé que els líders diguin que tenen un objectiu” però que, si no saben com complir-lo, no serveix de res. “Glasgow té un problema de credibilitat”, conclou.

El Bosc Fantasma de Maya Lin a Nova York | Maya Lin Studio
El Bosc Fantasma de Maya Lin a Nova York | Maya Lin Studio

A la cimera COP26, si més no en teoria, s’està mirant d’arribar a compromisos per mantenir l’augment de temperatures en 1,5ºC, un objectiu que encara és possible per bé que s’està acabant el temps per assolir-lo. Tot i que hi ha hagut alguns acords importants, com ara la fi de la desforestació i la restauració dels boscos del món, una retallada forta de les emissions de metà, l’impuls de les tecnologies verdes, l’abandó del carbó i fins i tot la fi dels vehicles de combustió interna, el fet és que les plítiques actuals continuen duent-nos a un escenari poc agradable i que, en el millor dels casos –és a dir, si es complissin tots els compromisos en els terminis acordats– l’augment de les temperatures encara seria d’1,8ºC. Fins i tot les perspectives més optimistes, doncs, ens continuen encaminant cap al desastre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa