MonPlaneta
Un virus modificat genèticament pot ajudar a tractar el càncer de pàncrees
  • CA

Un virus que ha estat modificat genèticament per tal que ataqui el càncer de pàncrees ha demostrat que és efectiu contra la malaltia, fins i tot en fases avançades, i que es pot emprar de manera segura. El tractament ha estat dissenyat per l’empresa catalana VNC Biosciences, sorgida de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i ja ha superat la primera fase d’assaigs clínics.

Efectes secundaris poc importants

El desenvolupament d’aquest estudi ha estat encapçalat per Ramon Salazar, del mateix IDIBELL i de l’Institut Català d’Oncologia, i l’equip ha presentat els seus resultats a través d’un article a la revista ‘Journal of ImmunoTherapy of Cancer‘. Entre les principals conclusions dels assaigs hi ha, d’una banda, que el virus VCN-01 té una activitat antitumoral prometedora i que, a més, l’administració intravenosa del virus no té efectes secundaris adversos importants, més enllà de febre o símptomes gripals, només en alguns casos i que acaben desapareixent.

Un càncer amb menys d’un any de supervivència

Les proves s’han fet amb pacients que tenien tumors sòlids de pàncrees en una fase avançada de desenvolupament. Malgrat els avenços que s’han fet en el tractament d’aquests tipus de càncers, la supervivència mitjana dels qui el pateixen continua sent de menys d’un any. En aquests assaigs, s’ha provat com d’eficaç és combinar el virus amb la quimioteràpia que es fa servir habitualment. Segons s’ha observat, el patogen modificat pot arribar als tumors i a les metàstasis i incrementa la resposta del sistema immunològic a l’hora de combatre’ls.

Ramon Salazar ha estat el líder de l'equip que ha dut a terme els assaigs clínics | IDIBELL
Ramon Salazar ha estat el líder de l’equip que ha dut a terme els assaigs clínics | IDIBELL

Un mètode prometedor

A dia d’avui, els virus modificats genèticament són una de les opcions amb més futur que hi ha en la lluita contra el càncer, i ja n’hi ha dos que han estat aprovats, un que combat els càncers de cap i coll i un altre que es fa servir per tractar els melanomes i l’herpes tipus 1. A més d’això, hi ha més d’una quarantena d’assaigs clínics amb aquests tipus de virus, anomenat oncolítics.

Modificacions clau pel seu èxit

No obstant això, menys d’una quarta part dels estudis que s’han fet en aquest camp han tractat les possibilitats d’administrar els virus per via intravenosa. Si bé aquesta forma d’introduir-los els permet arribar a tot arreu, també té algunes limitacions, com ara la possibilitat de generar efectes no desitjats o bé que tant el fetge com la melsa el filtrin, reduint la seva presència.

En el cas del virus VCN-01, dues modificacions genètiques clau permeten superar aquests obstacles. D’una banda, expressa una proteïna a la superfície que impedeix que s’aturi al fetge i que el dirigeix cap als tumors; de l’altra, expressa un enzim que degrada la matriu extracel·lular dels tumors, facilitant que es propagui pel seu interior i que el sistema immunitari actuï contra ell.

Més notícies
La seqüènciació de l'ADN dels tumors de 12.000 pacients ha donat moltíssima informació que ens permetrà conèixer, identificar i tractar millor els càncers | DOE Joint Genome Institute
L’anàlisi genètica de 12.000 càncers dóna moltes pistes de gran utilitat
Un equip britànic ha seqüenciat l'ADN dels tumors buscant patrons recurrents i causes que encara no s'han entès
Els bacteris que colonitzen els tumors tenen un paper molt important en com creixen i es propaguen | Piqsels
Alguns bacteris ajuden a la metàstasi dels càncers
Protegeixen les cèl·lules hostes, fent que sobrevisquin al viatge per la sang i que els nous tumors proliferin
Identificar i tractar el càncer de pulmó a les seves primeres etapes pot salvar desenes de milers de vides cada any | Mount Sinai
La immunoteràpia pot ser una ajuda crucial per curar el càncer de pulmó
Un estudi demostra que en un 24% dels casos en què s'administra abans de la cirurgia no queda ni rastre de cèl·lules tumorals
El nou microscopi permet fins i tot obtenir imatges en temps real d'una llengua humana, com es veu aquí | University of Columbia
Una nova tecnologia podria convertir les biòpsies en relíquies del passat
Gràcies a un microscopi 3D d'alta velocitat es poden veure els teixits sense necessitat de tocar-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa