MonPlaneta
Una nova tecnologia podria convertir les biòpsies en relíquies del passat
  • CA

Un equip de la Universitat de Colúmbia, als Estats Units, ha creat una tecnologia que podria convertir les biòpsies i les histologies en cosa del passat gràcies a l’obtenció d’imatges en temps real de l’interior del cos. En un article a ‘Nature Biomedical Engineering’ presenten MediSCAPE, un microscopi 3D d’alta velocitat que pot captar imatges dels teixits sense tocar-los facilitant tant els diagnòstics de malalties com els procediments quirúrgics, en el cas dels càncers.

Un mètode antic

Les biòpsies, en general, no han canviat des de fa 100 anys. Per avaluar l’agressivitat d’un tumor, per exemple, es talla un petit fragment de teixit i s’examina amb un microscopi o es fan altres proves. Així doncs, els resultats poden trigar dies. En això, creia l’equip de Colúmbia, hi havia molt de marge de millora: i si es poguessin capturar imatges del teixit a l’interior del cos, en temps real i sense esperes?

Així s’estalviaria temps i, fins i tot, algunes sorpreses desagradables en obrir algú per a una operació. A més, poder veure teixits delicats, com ara els nerviosos, sense tocar-los, podria canviar enormement l’aproximació a algunes malalties. Existeixen alguns aparells així, és clar, però només donen imatges petites i en dos dimensions, fent difícil explorar zones més grans i interpretar els resultats. A més, normalment requereixen injectar un tint fluorescent al pacient.

El microscopi miniaturitzat permet obtenir imatges d’altíssima qualitat que fins ara només es podien aconseguir amb biòpsies | University of Columbia

L’avenç de la tècnica

Durant els darrers anys, aquestes tecnologies han anat millorant, especialment pels seus usos en neurociència, on es poden capturar imatges ràpides i en 3D de cucs, peixos o mosques per veure com funcionen les seves neurones. Així doncs, aquesta tecnologia, van pensar els investigadors, podria servir per a altres teixits del cos, també en humans.

Les primeres proves van revelar que era així i que no calia injectar cap líquid fluorescent per observar les estructures dels teixits. Amb unes quantes imatges, a més, fins i tot van poder convertir les dades en representacions en tres dimensions dels teixits que qualsevol patòleg podia examinar per extreure’n conclusions. Això darrer, de fet, va sorprendre fins i tot les expectatives dels mateixos enginyers.

Així doncs, les aplicacions del MediSCAPE tenien potencial per sortir de la neurociència i passar al càncer de pàncrees o a l’avaluació d’òrgans per a trasplantaments. A més, com que les cèl·lules observades són vives, la informació és molt més valuosa que les de les biòpsies, ja que es pot veure el flux de la sang, un element importantíssim, especialment a l’hora de dur a terme procediments quirúrgics.

Miniaturització

El darrer problema, doncs, era com convertir un microscopi SCAPE en un aparell prou petit com per ser emprat, per exemple, en una sala d’operacions. Gràcies al treball dels enginyers, es va desenvolupar una versió reduïda del microscopi que pot, fins i tot, captar imatges del teixit de l’interior de la boca.

Després de veure els resultats, els enginyers, a més de buscar finançament per a la producció i la comercialització a gran escala del seu aparell, també han demanat a les autoritats sanitàries dels Estats Units que n’aprovin l’ús. Si tot va bé, d’aquí poc les histologies i les biòpsies podrien ser, en gran mesura, un recurs antic, i una alternativa més ràpida i menys invasiva podria ajudar milions de metges i de pacients d’arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa