MonPlaneta
Alguns bacteris ajuden a la metàstasi dels càncers
  • CA

Alguns bacteris que viuen a l’interior de les cèl·lules tumorals ajuden a la metàstasi dels càncers. Segons un nou estudi publicat a la revista ‘Cell’, aquests organismes reforcen les cèl·lules durant el seu viatge pel torrent sanguini i les ajuden a sobreviure i a que proliferin nous tumors. Tot i que aquest descobriment no implica directament que l’ús d’antibiòtics pugui beneficiar els pacients de càncer, sí que apunta que controlar els bacteris que viuen dins dels tumors podria millorar el resultat dels tractaments.

Els bacteris que viuen a l’interior dels tumors, pràcticament desconeguts fins fa poc, podrien ser molt importants en com es desenvolupen els càncers | Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units

Un descobriment recent

Fins ara, es creia que la majoria de tumors eren estèrils, però ara s’ha sabut que la vida que es desenvolupa al seu interior pot tenir un paper molt important en el creixement i la propagació dels tumors, especialment al càncer colorectal, cosa que ja se sabia, però també en una gran varietat de tumors com els de pàncrees, pulmons o pit.

El comportament dels microbis als tumors, com a ajuda al seu desenvolupament o com a simples passatgers, havia estat un misteri. Ara, sabent que són molt més comuns del que es pensava, se’ls ha de donar un nou valor clínic i entendre exactament quin és el seu paper en aquestes malalties.

Una relació complexa però molt important

És per això que els investigadors van fer servir un model animal de càncer de mama amb quantitats significatives de bacteris a l’interior de les cèl·lules tumorals, com passa en els humans. Els experiments van revelar que aquests organismes poden viatjar pel sistema circulatori juntament amb els seus hostes i ajudar a la metàstasi, regulant el funcionament de la cèl·lula i facilitant la seva supervivència a l’estrès mecànic que pateixen al torrent sanguini.

Aquest descobriment podria ser molt important, especialment en càncers que es detectin les primeres etapes de desenvolupament | Piqsels

Noves vies d’investigació

Els científics es van sorprendre de com una quantitat tan petita de bacteris poden tenir un paper tan important en la metàstasi. L’exemple més clar és que, amb només una injecció de bacteris a un tumor mamari, es pot convertir un càncer que gairebé mai fa metàstasi en un que ho fa de manera gairebé immediata. Així doncs, sembla clar que el microbioma tumoral pot ser una diana terapèutica a l’hora de mirar de mantenir localitzats els tumors, especialment si es detecten durant les primeres fases del seu desenvolupament.

A més de revelar el paper dels bacteris intratumorals en la metàstasi, els autors no descarten que el sistema immunològic i el microbioma intestinal també tinguin un paper en la progressió del càncer. En el futur, es vol estudiar com envaeixen els bacteris les cèl·lules tumorals, com s’integren al sistema de les cèl·lules hostes i com aquestes interactuen amb el sistema immunològic, amb la vista posada a crear antibiòtics que serveixin, també, contra el càncer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa