MonPlaneta
Els vegetarians poden tenir més risc de patir depressió que els omnívors
  • CA

Les persones vegetarianes tenen el doble d’episodis depressius que els omnívors, segons un estudi publicat fa poc a la revista ‘Journal of Affective Disorders’ i que ha estat fet amb dades de la població del Brasil. Segons el treball, és raons podrien ser diverses i, a més, sembla que tenen poc a veure amb la nutrició, ja que la connexió entre totes dues coses existeix independentment de la qualitat de la dieta.

Així doncs, per començar, l’estudi descarta la possibilitat que una alimentació vegetariana sigui causant de més episodis depressius a causa de les diferències en calories, proteïnes i diversos tipus de nutrients en la dieta, a més del nivell de processat dels aliments. Els investigadors, a més, encara han descartat un tercer factor que podria afectar aquesta relació o fins i tot explicar-la: hi ha més dones vegetarianes que no pas homes i les dones també tenen més risc de patir depressió, cosa que podria haver fet la relació possiblement causal. Pel que sembla, però, no ho és.

El que, si més no fins ara, sovint s'ha anomenat
La nutrició i el processament dels aliments han estat descartats com a causa de la relació vegetarianisme-depressió | ACN

Una cosa causa l’altra o no tenen res a veure?

Tot plegat, però, obre la pregunta de quina pot ser la causa d’aquesta relació i també de si les persones vegetarianes tenen més tendència a patir depressió o si són les persones amb depressió les qui tenen més tendència a fer-se vegetarianes… o si la causa de tot plegat és una altra.

En un article a ‘The Conversation’, el professor Chris Bryant, del Departament de Psicologia de la Universitat de Bath (Anglaterra), explora diverses possibilitats. Per exemple, una persona deprimida podria tenir més probabilitats d’optar pel vegetarianisme, i no pas al revés. Els símptomes depressius, al cap i a la fi, inclouen els pensaments negatius i també els sentiments de culpa, i la veritat sobre les granges industrials i els escorxadors podria incomodar igual a tothom però que les persones deprimides hi fessin més voltes i se sentissin més culpables, trobant una solució en el canvi de dieta.

Activistes entren en una granja de porcs de Sant Pere de Vilamajor per denunciar les condicions animals
El sentiment de culpa per la mort dels animals podria dur les persones deprimides al vegetarianisme, una possibilitat que podria investigar-se

Això, com afirma el mateix Bryant, no fa que el vegetarià deprimit estigui “necessàriament equivocat” sinó que, al contrari, alguns estudis apunten que les persones amb depressió entre lleu i moderada emeten judicis i prediccions més realistes i acurats i que tenen una autopercepció més correcta que la mitjana de la població.

D’altra banda, també és possible que una dieta vegetariana causi depressió no pas perquè li falti un “nutrient de la felicitat”, com l’anomena el professor, sinó que podria ser que deixar de banda la carn causés depressió per altres vies. Per exemple, una dieta vegetariana pot afectar la participació en alguns actes socials o fer la persona objecte de bromes o fins i tot, afirma Bryant, “ostracisme social”.

La depressió afecta l'estructura del cervell humà, segons un estudi | MaxPixel
La ciència continuarà investigant per treure l’entrellat d’aquesta relació | MaxPixel

Una pregunta difícil de respondre

No obstant això, conclou, les dades són només del Brasil, i segurament caldria contrastar-ho amb les dades d’altres països. A més, el professor també continua valorant la possibilitat que tant el vegetarianisme com la depressió estiguin associats a un tercer factor que tingui a veure amb algunes característiques o experiències compartides, com ara l’exposició a imatges violentes de la indústria de la carn, ja que, recorda, “prevenir la crueltat als animals” és la raó més citada pels vegetarians per evitar la carn.

En qualsevol cas, però, si hi ha alguna cosa clara és que una alimentació vegetariana no és la causa de patir depressió, i caldria continuar investigant en aquest sentit per veure si aquesta relació és casual o bé té una explicació que és entre les que es valoren actualment o alguna que encara desconeixem.

Més notícies
Fer alguns tipus d'exercici físic contribueix a millorar la densitat òssia i a reduir el risc de fractures | Pxhere
L’entrenament de força té efectes beneficiosos en els ossos dels vegans
Aquesta dieta s'ha associat a una densitat òssia més baixa i un augment del risc de fractures
Hamburguesa de Beyond Meat, una de les alternatives a la carn | Flickr
La carn cultivada pot tenir un paper decisiu en el món del futur
Alguns estudis recents calculen l'impacte que tindria un canvi de l'alimentació en aquest sentit
Conèixer l'impacte ambiental de cada producte és senzill, però i quan es venen combinats? | Jan von Holleben
Molts dels aliments més nutritius també són els més sostenibles
Creen un nou mètode per calcular la sostenibilitat del menjar fet de diversos ingredients
Implant cerebral | Fonds de Dotation Clinatec
‘Curen’ la depressió a una dona amb un implant cerebral
El seu estat va millorar enormement, obrint la porta a continuar investigant en aquest tipus de teràpia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa