MonPlaneta
Un medicament existent pot millorar la recuperació en lesions medul·lars
  • CA

Les lesions medul·lars interrompen, en major o menor grau, la comunicació entre el cervell i el cos, aturant els senyals que dirigeixen el tacte i el moviment. A més, per la seva poca capacitat de curació, els qui les pateixen sovint tenen seqüeles cròniques, que van de la paràlisi a l’entumiment o el dolor. A la revista ‘eLife’, un equip d’investigadors de la Universitat Washington de St. Louis (Estats Units) afirma que ha trobat un medicament existent i d’ús legal que pot ajudar a regenerar les neurones sensorials del sistema nerviós central, possibilitant una millora de la qualitat de vida d’aquests pacients.

Les neurones estan envoltades de cèl·lules de suport que les protegeixen i alimenten. En un experiment, ratlons que havien patit lesions medul·lars van ser medicats amb fenofibrat, un medicament contra l’hipercolesterolèmia, i van observar com les cèl·lules de suport ajudaven les neurones a regenerar-se el doble de ràpid que en condicions normals. Tot i que les lesions més greus, les que causen paràlisi, són molt més difícils de curar, aquesta millora podria tenir efectes molt positius en la qualitat de vida dels afectats, especialment els que tenen seqüeles menys importants però molt molestes, com l’entumiment, el pessigolleig o el dolor. Així doncs, quan s’hagi estudiat prou, es podria aprovar l’ús del fenofibrat, que ja és legal, per tractar aquests pacients.

Malaltia neurològica | Image by

El secret rau en la diferència que fa que els nervis perifèrics es regenerin molt millor que els del cervell o la medul·la espinal. Estudiant aquest fet, van pensar que podia ser possible que les cèl·lules sensorials del cervell i la medul·la es comportessin com les perifèriques, mitjançant un mecanisme que és activat, precisament, pel fenofibrat. En provar-ho amb els ratolins, van veure com, tot i que encara no poden curar les lesions medul·lars, eren una passa més a prop d’aconseguir-ho. Ara, el pas següent serà combinar el fenofibra amb altres teràpies experimentals per veure si d’aquesta manera, aconsegueixen una regeneració més gran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa