MonPlaneta
Una interfície portàtil cervell-màquina aconsegueix convertir la voluntat en accions

Una nova interfície portàtil cervell-màquina (BMI per les seves sigles en anglès) podria millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de moviment de qualsevol tipus gràcies a un gran equip multinacional d’investigadors que han comvinat electrònica tova sense fils i realitat virtual en un sistema que permet a l’usuari imaginar una acció i, fent només això, controlar, per exemple, una cadira de rodes o un braç robòtic.

En un article a la revista ‘Advanced Science’, els investigadors descriuen aquest sistema que, en comparació amb els existents, es tou i còmode de dur i no té cap cable. Així, aquesta tecnologia de rehabilitació és fàcil d’usar i analitza les senyals cerebrals de les persones per traduir-les en ordres, fent que el pensament es torni acció. El sistema integra electrodes amb microagulles i circuits tous sense fils, millorant la captació de la senyal i mesurant-la amb prou cura com per determinar quina acció vol fer l’usuari. Això, combinat amb un poderós algorisme de machine learning i realitat virtual, aconsegueix el que sembla pura ciència-ficció.

El sistema s’ha provat en quatre humans però encara amb cap que tingui problemes de mobilitat. Els responsables de l’invent, però, es mostren molt optimistes amb aquests primers resultats perquè demostren la utilitat d’un paradigma diferent, que inclou imaginar-se les accions en comptes d’intentar fer-les. Amb entrenament, es podria millorar molt l’ús d’aquesta tecnologia, oferint esperança a milers de persones arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa