MonPlaneta
Un brot de ‘grip del tomàquet’ fa saltar les alarmes al sud de l’Índia
  • CA

El brot de ‘grip del tomàquet’ que va començar a l’Índia el passat mes de maig està fent saltar totes les alarmes després que s’hagi escampat pel sud del país. Aquesta nova infecció viral, que es va identificar per primer cop a l’estat de Kerala, ara també ha estat detectada als estats de Tamil Nadu i Odisha, afectant dotzenes d’infants.

Segons un article publicat a ‘The Lancet Respiratory Medicine’, a finals de juliol s’havia diagnosticat 82 infants de menys de cinc anys, i ara la malaltia s’ha propagat cap a l’est i, tot i que normalment afecta infants molt petits, també s’han trobat casos en alguns de fins a nou anys.

A dia d’avui els científics encara no han identificat quin és exactament el virus que el provoca, i el nom de “grip del tomàquet” no vol dir que sigui un patogen de la família dels influenzavirus sinó que el seu tret més distintiu és que provoca l’aparició d’unes butllofes vermelles i doloroses que es fan grosses fins a tenir una mida semblant a la d’aquesta fruita.

La calor a l'Índia i el Pakistan ha arribat a nivells molt perillosos | Piqsels
Tot i que al principi només afectava menors de cinc anys, ja s’han diagnosticat casos grip del tomàquet en infant de fins a nou | Piqsels

Una malaltia de diagnòstic difícil i sense cura

El diagnòstic sovint resulta difícil perquè els primers símptomes –febre, fatiga, dolors– són comuns no només amb la Covid-19 sinó també amb el chikungunya i el dengue. De fet, alguns científics creuen que la malaltia podria ser un efecte post-infecció per d’aquestes dues darreres malalties, tot i que també es contempla la possibilitat que sigui una nova variant de la malaltia de mà-boca-peu, una infecció molt comuna en els infants d’entre un i cinc anys d’arreu del món.

Alguns altres símptomes possibles, a més dels ‘tomàquets’, són nàusees, diarrea i deshidratació, tan comuns que fan que, per obtenir un diagnòstic, calgui dur a terme proves moleculars i serològiques. A més, com que és una malaltia nova, no hi ha ni vacunes ni fàrmacs antivirals disponibles per combatre-la i, per tant, la prevenció és l’única mesura que es pot prendre, encara que no es considera que la malaltia sigui especialment perillosa pels qui la contrauen.

La prevenció és, de moment, l'única mesura que es pot prendre per combatre la grip del tomàquet | Wikimedia Commons
La prevenció és, de moment, l’única mesura que es pot prendre per combatre la grip del tomàquet | Wikimedia Commons

Una nova amenaça per a la salut pública

En qualsevol cas, el que sí que se sap és que la grip del tomàquet és molt contagiosa i que els infants són especialment vulnerables perquè el virus que la causa es propaga fàcilment mitjançant el contacte, especialment tocant superfícies brutes i posant-se els dits o les mans a la boca. És per això que cal aïllar els casos identificats i també els sospitosos, fent una quarantena d’entre 5 i 7 dies, per mirar de minimitzar el risc que els infants continuïn encomanant-se el virus entre ells.

L’article de ‘The Lancet Respiratory Medicine’ afirma que aquesta “infecció viral rara” es troba en estat endèmic i que no posa en risc la vida dels infectats però que, després de “l’experiència terrorífica” de la Covid-19, cal prendre mesures per evitar en la mesura del possible que hi hagi més brots. De fet, veient com els casos han passat de menors de cinc anys a fins a nou, es tem que si no es controla es pugui propagar entre els adults i crear un problema de salut pública molt més greu.

Més notícies
Les grans campanyes de vacunació contra la poliomielitis han tingut un gran èxit però, ara, hi està havent rebrots | UNICEF
Els científics d’arreu del món es posen en alerta pel retorn de la pòlio
Ja hi ha hagut casos de paràlisi als Estats Units i a Israel, indicant que els infectats són moltíssims
L'Aedes aegypti és un dels mosquits que més preocupa arreu del món per la seva capacitat de transmetre malalties greus | Pxhere
El canvi climàtic ha fet més perilloses 218 malalties infeccioses
El dengue, l'hepatitis, la pneumònia, la malària i el Zika són només algunes d'elles
Singapur té un problema cada vegada més important amb les epidèmies estacionals de dengue | Pxhere
L’epidèmia de dengue de Singapur és un advertiment per a tot el món
Els efectes del canvi climàtic estan avançant i magnificant els contagis estacionals de la malaltia
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
Possible cura per a moltes malalties causades per paràsits
Un compost químic podria frenar la reproducció dels causants de la malària i la toxoplasmosi, entre d'altres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa